Постраждалим від негоди районам Закарпаття компенсують 400 тис. грн за будматеріали

На Закарпатті триває процес ліквідації наслідків негоди, що сталася цими вихідними у Перечинському та Великоберезнянському районах.

Загалом допомогу з ліквідації наслідків цієї надзвичайної ситуації можна поділити на два напрямки. Перший — це допомога населенню, другий — об’єктам бюджетної сфери. Від негоди у двох районах постраждали 404 будинки. Проте частину ремонтних робіт вже проведено – аби вберегти оселі від дощів, будинки захищено покрівлею.

Зараз триває робота в обласному фінансовому управлінні, щоб найближчим часом можна було виділити кошти на ліквідацію усіх наслідків. Що стосується лікарень, шкіл, дитячих садочків, які постраждали від буревію, то попередній розмір збитків визначили на комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій — це близько 7,6 млн. грн. Усі матеріали ми надіслали до комісії з НС державного рівня, і вже там вирішать, коли можна буде отримати кошти.

Для населення передбачена компенсація за будматеріали у розмірі близько 400 тис. грн. на обидва постраждалі райони. Що стосується об’єктів бюджетної сфери, то тут треба виготовити проектно-кошторисну документацію. Для цього з обласного бюджету необхідно виділити близько 200 тисяч гривень. Тільки після того, як документація пройде експертизу у Києві, з держбюджету виділять кошти для ліквідації наслідків.

На місцевому рівні стихію класифікували як надзвичайну ситуацію регіонального рівня. Зараз триває процес складання дефектних актів. Коли всі необхідні матеріали будуть готові, можемо говорити про відшкодування. Планується, що всі необхідні документи, за допомогою місцевої влади, люди нададуть упродовж тижня, – про це  повідомили з прес-центру ОДА.