Публічна війна “Єврокара” і закарпатської прокуратури набирає обертів

У прес-службі підприємства наполягають, що заява відомства про 3 мільйона прихованих податків – брехня.

“Оскільки, замість отримання офіційної вмотивованої відповіді на своє звернення, подане ПрАТ «Єврокар» на адресу прокурора Закарпатської області ще 17 травня 2012 року, на сайті Прокуратури Закарпатської області 14.06.12 розміщено інформацію з черговим звинуваченням службових осіб товариства в скоєнні злочину в вигляді умисного ухилення від сплати податків із завданням шкоди державі в особливо великих розмірах, вважаємо за доцільне для отримання суспільством всебічної інформації та можливості об’єктивної оцінки подій, опублікувати повний текст звернення ПрАТ «Єврокар» на адресу прокурора Закарпатської області”, – йдеться у заяві Єврокару.

Голові Закарпатської обласної державної адміністрації Ледиді О.О.
Прокурору Закарпатської області Петруні А.Л.
Голові ДПС у Закарпатській області Іванчо В.В.

ЗВЕРНЕННЯ

В той час, коли Президент України В.Ф. Янукович, в забезпечення активізації розвитку реального сектору економіки нашої держави, впровадження реформ у сферах дерегуляції та розвитку підприємництва, надає доручення КМУ щодо термінової підготовки та внесенню на розгляд Верховної Ради законопроекту про посилення відповідальності службових осіб Державної податкової служби України за неправомірні дії відносно суб‘єктів господарювання, пов‘язані з нарахуванням податків, складається враження, що окремі представники владних повноважень Закарпатської області знаходяться осторонь від виконання обов‘язків щодо додержання законів та впровадження в життя Програми Президента «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».

Як Вам достеменно відомо, ПрАТ «Єврокар» спільно з ТОВ «РІК» проводять активну інвестиційну діяльність по створенню повномасштабного виробництва легкових автомобілів.

При цьому, ПрАТ «Єврокар», який здійснює виробництво легкових автомобілів марки «Шкода», є одним з найбільших платників податків у Закарпатській області.

Тільки за 2011 рік підприємством перераховано до державного та місцевого бюджетів більш ніж 345,5 мільйонів гривень, а за чотири місяці 2012 року більше 176 мільйонів гривень. При цьому, переплата податку на прибуток складає понад 18 мільйонів гривень.

Незважаючи на той факт, що внесок ПрАТ «Єврокар» в розвиток економіки Закарпатської області та створенню робочих місць є суттєвими, останнім часом окремими представниками владних повноважень (службовими особами податкової міліції, прокуратури Закарпатської області), безпідставно створюються перешкоди для здійснення ефективної господарської діяльності підприємством шляхом необґрунтованого та незаконного порушення так званих «фактових» кримінальних справ.

Першим прикладом може служити порушення в червні 2010 року прокуратурою Закарпатської області кримінальної справи за фактом контрабанди 20 автомобілів під виглядом комплектуючих для промислового складання, при невстановлені органами досудового слідства протягом двох років причетних до цього службових осіб та спростуванні наявності самого факту контрабанди взагалі судом при розгляді матеріалів про порушення митних правил у квітні 2012 року.

Замість проведення ефективної господарської діяльності на протязі цих двох років працівники підприємства та митних органів відволікалися для дачі пояснень та надання великої кількості документів органам досудового слідства.

Починаючи з 2012 року, службовими особами податкової міліції ДПС у Закарпатській області запроваджена протизаконна практика порушення так званих «фактових» кримінальних справ за статтею 212 КК України (умисне ухилення від сплати податків службовими особами підприємства), в порядку статті 97 КПК України, виключно за результатами актів документальних перевірок з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства в період часу, коли податкові повідомлення-рішення, прийняті на підставі цих актів, є предметом адміністративного (досудового) чи судового оскарження, тобто факт несплати податків є невстановленим, згідно положень п.п. 56.15, 56.18 статті 56 Податкового кодексу України, а обвинувачення особи в ухиленні від сплати податків не може ґрунтуватися на такому акті (п.п. 56.22 ПК України).

Прикладом цього є наступне. Незважаючи на те, що податкові повідомлення-рішення Ужгородської МДПІ форми «Р» № 18/22-0/30913130, № 19/22-0/30913130 від 10.04.2012 року, прийняті на підставі акту за № 32/22-0/30913130 від 27.03.2012 року оскаржені ПрАТ «Єврокар» в порядку процедури адміністративного оскарження та строк розгляду скарги ДПС у Закарпатській продовжений до 23 червня 2012 року, вже починаючи з 18 квітня 2012 року (тобто ще до спливу десятиденного терміну на оскарження податкового повідомлення-рішення від 10.04.2012 року), першим заступником Голови начальником УПМ ДПС у Закарпатській області Є.П. Приндаком на адресу генерального директора та головного бухгалтера підприємства почали надходити запити про надання копій документів та виклики для дачі пояснень по фактах порушень податкового законодавства, викладених в актах перевірки. І незважаючи на письмове повідомлення п.Приндака Є.П. про розпочату ПрАТ «Єврокар» процедуру адміністративного (досудового) оскарження рішення податкового органу від 10.04.2012 року та надання документів з цього приводу, слідчим відділом ДПС у Закарпатській області 26.04.2012 року порушено кримінальну справу № 1601712 за фактом умисного ухилення від сплати податків службовими особами ПрАТ «Єврокар», за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Більш того, незважаючи на прямо передбачену законом недоведеність факту несплати податків до закінчення процедури оскарження та набранню чинності податковими повідомленнями-рішеннями, старшим слідчим з о.в.с. слідчого відділу ДПС у Закарпатській області Мазютою Р.І., за погодженням заступника прокурора Закарпатської області, були внесені подання до суду та отримані дозволи про проведення виїмки:

– у приміщенні ПрАТ «Єврокар» оригіналів всіх первинних бухгалтерських документів, які є предметом податкової перевірки та доказами обґрунтованості скарги ПрАТ «Єврокар» в процедурі оскарження;
– в банківських установах – оригіналів кредитних договорів, всіх розрахунків по них, юридичних справ та фінансово-банківських документів,що стосуються господарської діяльності ПрАТ «Єврокар».

Отримання дозволів суду на проведення слідчих дій було обумовлене введенням суду службовими особами в оману про доведеність встановлення факту ухилення службовими особами ПрАТ «Єврокар» від сплати податків в особливо великих розмірах.

Такі дії є нічим іншим, як спроба дискредитувати ПрАТ «Єврокар» перед контрагентами та завадити проведенню останнім процедури доведення незаконності донарахування податків з боку Ужгородської МДПІ.

Наше звернення, в першу чергу, обумовлено до Вас, як осіб уповноважених державою та посадою бути гарантами додержання законів в Закарпатській області, оскільки неприйняття термінових заходів по усуненню порушень прав суб‘єктів господарювання може привести не тільки до грубого порушення прав та свобод окремої людини, але й до зупинки діяльності такого потужного підприємства та одного з найбільших платників податків в Закарпатській області, як ПрАТ «Єврокар».

З повагою, Генеральний директор Ягічев О.М.

У прес-службі Єврокару звертаються увагу, що опублікована прес службою прокуратури Закарпатської області інформація не містить жодного спростування доводів звернення в частині викладених фактів протиправного тиску на ПрАТ «Єврокар» з боку контролюючих та правоохоронних органів протягом останніх двох років: “Також, ставимо до відома про розміщення інформації про злочинну діяльності службових осіб ПрАТ «Єврокар» напередодні розгляду судом скарги на незаконність постанови слідчого про порушення кримінальної справи, що є спробою прямого тиску на суд”.

Незважаючи на заборону ухвалою суду проведення слідчих дій до розгляду скарги по суті, останні, зауважують в Єврокар, у вигляді виїмок документів з банківських установ незаконно продовжують проводитись органами досудового слідства на підставі ухвали суду, постановленої до ухвали заборони.

“Таким чином, твердження прес служби прокуратури Закарпатської області про проведення ретельної перевірки законності порушення кримінальної справи слідчим податкової міліції та здійснення прокуратурою області постійного контролю за додержанням законів при проведенні досудового слідства, є нічим іншим, як фактами, що не відповідають дійсності”, – наголошують в прес-службі Єврокару.

“Складається враження, що доручення Президента щодо забезпечення неухильного дотримання законів та посилення відповідальності службових осіб податкової служби за неправомірні дії відносно суб’єктів господарювання та вимоги Генерального прокурора України до підпорядкованих йому прокурорів про негайне прийняття мір по припиненню практики протиправного тиску на бізнес шляхом порушення фактових кримінальних справ економічного напрямку, розцінюється працівниками прокуратури Закарпатської області як такі, що можуть не підлягати виконанню”, – підсумовується в офіційній заяві підприємства.

Нагадаємо, що на останній нараді в Закарпатській ОДА керівництво заводу “Єврокар” пригрозило зупинити виробництво та покинути край, якщо не припиняться утиски з боку силових структур.

До слова, під час останнього візиту на Закарпаття Віктор Янукович відвідав завод, де під час зустрічі з трудовим колективом сказав не мало компліментів на адресу інвесторів.

mukachevo.net