На Іршавщині вдруге відбувся фестиваль косарів

Слідом за хустським селом Велятино традицію зі вшанування косарів продовжили в с. Собатино, що на Іршавщині. Там, у мальовничій місцині, оточеній двома озерами, провели ІІ косарський конкурс. Заявлених учасників було достатньо аби інтрига зберігалася до останнього. Віковий ценз, до слова, немав ніякого значення.

Керівники району – голови Іршавських РДА Віктор Феєр та райради Станіслав Сухану – своєму вітальному слові до учасників змагань наголосили, що задоволені увагою до відповідного конкурсу, адже в Іршавському районі це ще одна родзинка, яка повинна стати візитівкою в різноманітті фестивалів та атракцій.

Після завершення урочистостей косарі зайняли свої позиції, аби з моменту суддівського сигналу торувати свій шлях до перемоги. Треба сказати, що кожен учасник мав свою фан-групу, яка емоційно реагувала протягом усієї конкурсної програми. Скажімо, косар з Малого Раківця Віталій Ракущинець заручився підтримкою самодіяльного жіночого колективу, що, ясна річ, додало йому на самому старті енергії й волі до перемоги. Власне, кожен підійшов до косарського конкурсу амбіційно, бо бути в призерах це не лише поважно, але й у деякій мірі відповідально, адже представляєш певну територіальну громаду.

Найочікуванішою миттю було оголошення призерів. На імпровізованій сцені, поруч з адмінбудинком УТМР с. Собатино, під акомпонемент самодіяльного ансамблю Іршавського будинку культури вмить зібралися гості та учасники конкурсу.

Цьогоріч ними стали:

ІІІ місце – Іван Попович, с. Кам’янське;

ІІ місце – Віталій Ракущинець з Малого Раківця;

І місце – Василь Біров з Білок.

Серед нагороджених у номінації “За якість косіння” – Володимир Маргіта з Чорного Потоку та 88-річний Іван Попович з Ільниці. Усі вони отримали в подарунок знаряддя праці косаря. Правду кажучи, без презента із Собатина не поїхав жоден учасник змагань. За вправність та бажання довести своє вміння на косовиці, усі були відзначені подарунками, які знову ж таки мають стосунок до косарської справи.

Косар з Осою Іван Черничко вперше брав участь у змаганнях такого роду, хоча за плечима й має чималий досвід – косити почав з 9 років. “Хоч я і не попав до трійки призерів, однак надзвичайно приємно було брати участь в конкурсі, – ділиться враженнями осійчанин.

Олександр Граб

zakarpattya.net.ua