Українці вже хочуть виплат по держоблігаціях СРСР і виграні “Волги”

Кілька мільйонів українців сподіваються на виплати по державним облігаціям СРСР.
72-річний одесит Юрій 20 років тому за облігацією внутрішньої позики виграв аж 25 тисяч рублів. Омріяна “Волга” як утілення виграшу вже їхала до нього з Москви, але покататися на жаданому авто Булгакову так і не судилося.

За паперами, авто з Москви начебто виїхало, та по дорозі до Одеси дивним чином “загубилося”. Зі Золотоверхої чоловіку відписували: Союз розвалився, тепер шукайте винних у своїй незалежній Україні.

І українець Булгаков досі шукає його в різних інстанціях. В одному з останніх листів міністерство економічного розвитку України порадило Булгакову звернутися до суду.

Адвоката Дмитро Савчук зі столичної юрфірми каже, що за таку справу не взявся би. Виявляється, подібний судовий прецедент вже був. Колега Булгакова по нещастю у боротьбі за правду дійшов аж до Верховного суду.

Суд висловився однозначно: держава не повинна сплачувати компенсацію саме за автомобіль чи надавати автомобіль, бо вона не брала такі зобов’язання під час розпаду СРСР.

Максимум, на який Булгаков сьогодні може теоретично розраховувати, це 25 тисяч гривень – проіндексований виграш за облігацією. Але практично і ці гроші отримати зась.

На відміну від тих-таки вкладників “Ощадбанку”, яким віддають бодай по тисячі, бодай під вибори, за роки незалежності Україна не повернула власникам облігацій жодної копійки, підтверджує колишній міністр фінансів Віктор Суслов.

“Всі ці зобов’язання відповідно до закону, вони однакові. Тому потрібно було пропорційно виділяти кошти за всіма зобов’язаннями”, – зазначає Суслов.

Цього року пропорційно знову не буде, відповідає нинішній Мінфін, бо бюджет не гумовий. Шукати гроші для 6 мільйонів погорільців “Ощадбанку” СРСР було б логічніше у правонаступниці Союзу – Росії, – заявляє експерт Центру Разумкова Павло Розенко.

Подібні заклики часом звучать від окремих депутатів, але жоден уряд за часів незалежності використати цю карту в переговорах з Росією не наважився.

Експерт каже, що за політичної волі можна було б дійти і до міжнародного арбітражу. Інший варіант: чесно оголосити українцям, що своїх радянських вкладів повністю вони ніколи не побачать.

За 15 років держава встигла віддати людям лише 10 мільярдів гривень з обіцяних 130-ти. На такій швидкості омріяний приз доїде до Юрія Булгакова років за 80

http://tsn.ua/