Податковій радять займатись ділом, а не “кошмарити” людей

Днями податкова “порадувала” громадян однією вельми цікавою ініціативою – зробити обов’язковою для всіх подачу декларації про доходи. 

“Якщо буде затверджена система загального декларування, ми очікуємо збільшення надходжень від податку на доходи фізосіб рази в три. Ми навіть підготували нову спрощену форму декларації. Ми прагнемо, щоб декларація була проста, зрозуміла, і люди не витрачали багато часу на її заповнення”, – повідомив директор департаменту оподаткування фізичних осіб Державної податкової служби України В’ячеслав Бусарєв.

Запровадити тотальне декларування планується вже наступного року. Передбачається, що таким чином податківці будуть виявляти одержувачів неофіційних доходів. Це в першу чергу трудові мігранти. Ще одним додатковим джерелом наповнення скарбниці повинні стати представники тіньового сектора зайнятості – репетитори, хатні робітниці, няні. Під приціл податкової можуть потрапити і працівники, які отримують зарплати в конвертах.

В ДПС пояснюють, що мають намір аналізувати ідентифікаційні коди громадян, знаходити тих, хто довгий час не декларує ніяких доходів, і з’ясовувати, за які кошти вони існують.

Тримати населення на гачку

Правда, зовсім незрозуміло, що зараз заважає податківцям виявляти неплатників? Благо, всі повноваження для цього є. Бютівець Сергій Терьохін взагалі засумнівався в психічному здоров’ї ініціаторів цієї пропозиції.

“У далекому 1996 році один з депутатів (правда, він через кілька років в психушку загримів) теж запропонував, щоб усі люди, включаючи немовлят і пенсіонерів, подавали декларацію про доходи. Я тоді дуже некультурно себе повів, – згадує депутат у розмові з ТСН.ua, – Декларація подається для якихось цілей. Якщо вчителька отримує доходи тільки від школи і перед тим, як цю зарплату платити, у неї всі податки здерли, то навіщо їй декларацію подавати? З якою метою? Навіщо ці папірці? Кому потрібен цей головний біль? А взагалі, це, напевно, черговий псих з податкової сказав. Чого коментувати психів?”.

А ось депутат Тарас Чорновіл переконаний, що вся ця історія з загальним декларуванням потрібна тільки для одного – щоб “кошмарити” населення і всіх тримати на гачку. “Це робиться для людей, які не мають персонального юриста, персонального адвоката і які, звичайно ж, десь зроблять якусь помилку. Десь щось не врахують, десь не точно подадуть довідку з місця роботи або не запишуть, що десь щось не продали на базарі. А хтось це зафіксував. З громадян можна спокійно дерти три шкури. Ви будете десь протестувати, а вам скажуть: а у вас в декларації помилочка є. Ви знаєте, що у нас за це від трьох до семи дають?”, – вважає нардеп.

Треба сказати, що шановний парламентар злегка перебільшив. За недостовірно зазначені в декларації відомості до в’язниці ще не саджають, але зате серйозно штрафують. В Партії регіонів до цієї чудової податкової ідеї теж поставилися з великим скепсисом. “Ті, хто відхилялися від сплати податків, і тепер буде відхилятися. Я, чесно кажучи, не бачу в цьому великого сенсу”, – сказав Олексій Плотніков.

Українці й так повинні декларувати доходи

У профільному Комітеті Ради цю пропозицію пообіцяли проаналізовано “з урахуванням попереднього досвіду і його можливих наслідків”. Але ризикнемо припустити, що шанси у цього законопроекту невеликі. Навряд чи депутати захочуть “світити” доходи своїх родичів.

Хоча, насправді, існує практика, коли всі декларують свої доходи. Правда, в цих країнах зовсім інше законодавство. Там використовується прогресивна система оподаткування, за якої податкові ставки збільшуються у міру зростання доходу платника податків. В українському законодавстві цього поки немає, тому і немає сенсу в декларуванні доходів, пояснив у розмові з ТСН.ua екс-міністр економіки Віктор Суслов.

“Правильно було б провести повну реформу оподаткування, перейти до системи оподаткування сукупного доходу, ввести прогресивну шкалу оподаткування, а тоді вже перейти до загального декларування. Без усього цього введення загального декларування просто не має сенсу”, – вважає фахівець.

За його словами, якщо є якісь інші доходи, то громадяни їх і так зобов’язані декларувати. “Але це дуже мало хто робить. Типовий приклад: в Києві дуже багато людей, які здають в оренду квартири, але дуже мало хто платить з цього податки. А людина зобов’язана декларувати доходи від здачі в оренду квартир. Якщо вже податковій нічим зайнятися, то нехай реалізує повноваження, які і так є”, – каже Суслов.

Довідка ТСН. За оперативними даними Державної податкової служби, загальна сума доходу, задекларованого громадянами за підсумками 2011р., склала 36,6 млрд.грн. (На 51,2% більше порівняно з 2010р.). У т.ч. інвестиційний прибуток у розмірі 2,7 млрд.грн. задекларували понад 8,4 тис. осіб (Сума податкового зобов’язання склала 139,2 млн.грн.), Доходи у вигляді спадщини (подарунків) на суму 3,4 млрд.грн. – 64 тис. громадян (123,3 млн.грн.), від здачі нерухомості 18,3 тис. громадянами було отримано понад 379,3 млн. грн. (Податок сплачений в сумі 33,1 млн.грн.).

Загальна задекларована сума доходів жителів Києва становила 9,5 млрд.грн., Донецькій області – 6,6 млрд.грн., Дніпропетровській – 2,3 млрд.грн., Одеській – 2,1 млрд.грн.

Альона Яхно

tsn.ua