На підтримку тваринництва на Закарпатті виділено 2 млн грн

Нерідко за глобальними показниками і макроперспективами ми забуваємо про те, що відвіку важливе для нашого краю.

В низинних районах розводять тонкорунних, у горах— грубововнових овець. Вони ціняться за вовну, молоко, м’ясо. З вовни виготовляють ліжники, килими, светри, інший одяг, з овечого молока— сир, з якого виробляють бринзу і вурду, з овечини— шкіряні вироби.

На початку 1990‑х років через збитковість галузі, відсутність державної підтримки поголів’я овець в області зменшилося майже удвічі.

Однак за останнє десятиріччя намітилась тенденція до стабілізації розвитку галузі вівчарства в регіоні. Сьогодні в області утримується 197 тис. голів овець та кіз, що на 5,6%, або на 10,4 тис. голів, більше рівня відповідного періоду минулого року. В тому числі 49,5 тис. голів овець та кіз (25%) утримується у Тячівському районі.

Торік загалом по області вироблено 207 тон вовни у фізичній вазі, із загальної кількості майже 74 тонни вовни (36%) вироблено на Тячівщині.

В області вживаються заходи щодо відродження в краї племінного вівчарства. В області налічується 10 господарств, які мають статус племінного господарства, в тому числі одне— статус племінного заводу та 9— племрепродуктора, з яких 4 господарства— з розведення овець породи прекос та 5— української гірсько-карпатської породи

Для збільшення чисельності поголів’я овець, обсягів виробництва вовни та баранини  схвалено, а рішенням сесії обласної ради затверджено «Програму розвитку та підтримки тваринництва й птахівництва в області на 2010–1015 рр.».

У 2011 році до програми внесено зміни, якими збільшено кількість напрямів фінансування, зокрема внесено такий, який передбачає підтримку вівчарства й у юридичних осіб, що утримують українську гірсько-карпатську породу овець. На підтримку вівчарства в 2011 році з обласного бюджету було виділо 812,3 тис. грн. (на 497,9 тис. грн. більше, ніж попереднього року), з яких 406,6 тис. грн. — на підтримку вівчарства в особистих селянських господарствах (по 30 грн. за голову) та 406,7 тис. грн. — на підтримку вівчарства у господарствах юридичних осіб (по 64 грн. за голову).

Особисті господарства населення Тячівського району, що утримують від 1 до 10 голів маточного поголів’я овець, отримали 33,7 тис. грн. (8% від загальнообласної суми), 4 сільськогосподарські підприємства району за наявне маточне поголів’я овець, від яких одержано приплід, — 96 тис. грн. (23% від коштів, сплачених підприємствам області).

Цьогоріч на виконання програми підтримки тваринництва з обласного бюджету передбачено виділити 2 млн. грн, – повідомляють “Новини Закарпаття”.