Понад 20 закарпатців виявили бажання отримати дешевий кредит на житло

Про це йшлося  20 червня, на прес-конференція в Закарпатській ОДА з питань реалізації бюджетної програми «Здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов».

Основою програми є здешевлення вартості іпотечних кредитів шляхом компенсації державою відсоткової ставки. З 16 % кредитної ставки держава сплачує 13%, а громадяни – 3% (така процентна ставка є загальнодержавним стандартом).

Умовами отримання іпотечного кредиту є:
–  нормативна площа житла на одиноких громадян, або сім’ю з двох    осіб – 40 кв.м., на трьох і більше – 58кв.м.;
–  розрахункова вартість житла, яке кредитується, для громадян, що проживають у м. Ужгород 5 000 грн. за 1 кв.м. Для інших населених пунктів області – 4 000 грн.,  у 15-кілометровій зоні м. Ужгорода – 4 400 грн.
Строк кредитування до 15 років. Обов’язковий перший внесок позичальника не перевищує 25 %.
 
Учасниками програми можуть бути працюючі громадяни віком до 45 років, у яких щомісячний платіж за кредит не повинен перевищувати 40% сукупного середньомісячного доходу сім’ї. Тобто цей сукупний дохід має бути не менше 4,5 тис. грн.

До слова, на сьогодні вже понад 20 закарпатців виявили бажання взяти участь у Програмі.

Уже визначено 6 будівельних організацій, які візьмуть участь у будівництві житла. Зокрема, планується здати в експлуатацію 186 квартир в Ужгороді,  17 – у Чопі та 17 – у Берегові.

Забудовники, комерційні банки та громадяни  можуть ознайомитись  з вимогами  щодо участі у Програмі на офіційному веб-сайті Мінрегіону у розділі «Соціальна ініціатива Президента України «Доступне житло». Також усю необхідну інформацію можна отримати в управлінні регіонального розвитку, містобудування та архітектури Закарпатської ОДА.