День пам’яті і скорботи: 71 рік тому Німеччина атакувала СРСР

22 червня 1941 року о 4 ранку нацистська Німеччина за підтримки своїх союзників — Італії, Угорщини, Румунії, та Словаччини напала на СРСР. 

Без оголошення війни

Наступ відбувався за планом “Барбаросса”. Без попередження війська трьох група армій Третього рейху “Північ”, “Центр” та “Південь” завдали потужного раптового удару по всьому західному радянському кордону. Згідно з планом, війна на території Союзу мала тривати 1,5—2 місяці.

За цей час війська повинні були повністю розгромити радянську Червону армію та захопити європейську частину СРСР по лінії Архангельськ – Волга – Астрахань. І досі точаться суперечки, чи був напад Гітлера несподіванкою для СРСР.

Одні кажуть, що Сталін не зважав на інформацію від розвідки про стягування німцями війська до кордонів Союзу – не міг повірити у підступність Гітлера або ж через свою параноїдальну підозрілість і недовіру до розвідників. Інші доводять, що хоч донесення з усього світу і йшли в Москву мішками, відповідей на питання де, якими силами, і коли нападуть гітлерівці, вони не містили.

Мільйонні втрати

Незважаючи на початковий успіх німецьких військ, завершити операцію за планом “Барбаросса” у встановлені терміни Вермахту не вдалось. Війна переросла в широкомасштабну та довготривалу. У Другій світовій війні загинув кожен п’ятий українець. Серед військовослужбовців призову на літо 1941 року уціліли тільки 3% з загальної кількості. Біли зруйновані 700 міст – 40% всіх міст СРСР, 28 000 сіл.

Політики розділяться

Сьогодні по всій Україні відзначать День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні.відбудеться вшанування пам’яті жертв війни.

О 9:30 президент Віктор Янукович покладе квіти до Могили Невідомого солдата у парку Вічної Слави.

Біля Кургану Безсмертя в столичному Парку перемоги о 10.15 відбудеться Молитва пам’яті за загиблими в роки Другої світової війни. Її очолять предстоятелі й глави Церков України, представники релігійних організацій.

Представники Об’єднаної опозиції “Батьківщина” також візьмуть участь у церемонії покладання квітів до пам’ятника полеглим у Парку перемоги. Участь у церемонії візьмуть голова Ради Об’єднаної опозиції “Батьківщина”, лідер “Фронту Змін” Арсеній Яценюк, керівник виборчого штабу Об’єднаної опозиції Олександр Турчинов, народні депутати фракції “БЮТ-Батьківщина”, члени “Фронту Змін”, лідери та представники політичних сил Об’єднаної опозиції.

tsn.ua