Закарпатські митники відзначили своє професійне свято

В Ужгороді в обласній музичній філармонії відбулися урочисті збори з нагоди відзначення 21-ої річниці створення Державної митної служби України.

З теплими словами до чопських митників звернулися голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида, перший заступник голови обласної ради Володимир Закурений, керівники прокуратури, суду, УСБУ, УМВС в Закарпатській області, податкової адміністрації, Чопського та Мукачівського прикордонних загонів, представники громадськості.

Також привітати своїх українських колег прийшли директори регіональних митниць Румінії, Словаччини та Угорщини. До речі, вперше за всю 67-річну історію Чопська митниця одночасно зібрала всіх керівників митних органів держав-сусідів.

Відкриваючи урочисті збори, начальник Чопської митниці Олександр Похилько відзначив, що за 21 рік митна система довела свою спроможність вирішувати непрості завдання із захисту економічних інтересів держави. Митна служба пройшла нелегкий шлях – від майже повної відсутності законодавства – до найновітніших технологій здійснення митної справи.

У результаті наполегливої спільної роботи, а відповідно і кожного митника зокрема, зроблені конкретні кроки до реформування митної служби, впровадження європейських стандартів, налагодження діалогу з громадськістю.

«Прийняття нового Митного кодексу позитивно сприймається як в українському суспільстві, так і міжнародними організаціями. Це є сигналом того, що реформуючи митне законодавство, ми рухаємося у правильному напрямку», – зазначив Олександр Іванович.

 

 

 

 

 

 

У Чопській митниці успішно запроваджена система електронного декларування товарів. Застосування інформаційних технологій на якісно новому рівні забезпечило запровадження електронного документообігу між митницею і суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності. Уже 71 підприємство області здійснює митне оформлення з використанням процедури електронного декларування. До кінця року очікується, що 40 відсотків митних оформлень здійснюватимуться в електронному вигляді.

Завдяки добрим партнерським відносинам з представниками бізнесу, митниця за неповні шість місяців поточного року уже перерахувала до державної казни понад шістсот п’ятдесят шість мільйонів гривень, з яких шістсот чотирнадцять спрямовано до обласного бюджету. До кінця року скарбниця Закарпаття поповниться більше ніж на мільярд гривень, які відповідно будуть направлені для вчасних виплат заробітної плати вчителям, лікарям, іншим працівникам бюджетної сфери, а також на виплату пенсій та стипендій.

Вкрай важливі завдання, що стоять сьогодні перед митнками органами, вимагають всебічної мобілізації зусиль для повноцінного захисту економічних інтересів нашої держави. Завдяки злагодженій співпраці з правоохоронними органами та прикордонниками, митники запобігають незаконному переміщенню зброї, наркотичних засобів, товарів на територію України, вивезенню культурної спадщини. Лише спільна, системна робота забезпечить належну результативність і якість у напрямі виявлення, розкриття та припинення митних правопорушень.

Губернатор краю Олександр Ледида, виступаючи перед колективом Чопської митниці, подякував їм за професійність під час Євро-2012 та толерантне ставлення до гостей у пунктах пропуску Закарпаття. «Адже своїм толерантним та культурним ставленням до людей, ви перші презентуєте нашу державу», – зауважив Олександр Олександрович.

Наприкінці урочистої частини поважні гості свята побажали чопським митникам, щастя, добра і благополуччя, нових здобутків в ім’я Української держави, повідомила “НЕДІЛІ” Вікторія Сенгетовська,
прес-секретар Чопської митниці.

zakarpatpost.net