Закарпатські школярі не знають іноземних мов

У четвер, 21 червня, відбулась колегія обласного управління освіти та науки. На порядку денному два важливих питання – стан викладання іноземних мов у навчальних закладах та надання якісних освітніх послуг загальноосвітніми навчальними закладами І-ІІ ступенів з малою наповнюваністю учнів.

Про результати вивчення роботи шкіл І-ІІ ступенів, у яких навчається до 100 учнів, доповів головний освітянин краю Михайло Мотильчак. Під час перевірок враховували чимало аспектів: умови навчання (стан класів, коридорів, санвузлів, бібліотек, актових залів, спортзалів, спортмайданчиків, обладнання харчоблоку та їдальні), контингент учнів, наповнюваність класів, організація роботи груп продовженого дня, виховна та гурткова робота у школі, рівень викладання та багато іншого.

Найбільше малокомплектних шкіл функціонує у Міжгірському районі – 15, у Великоберезнянському – 13, по 12 – у Берегівському та Ужгородському районах. Водночас закладів із наповнюваністю до 40 і менше учнів налічується 8. У більшості навчальних закладів розподіл тижневого навантаження здійснюється із порушенням. Вчитель одного фаху викладає 5-7 предметів, довантаженням слугує факультативна, гурткова та індивідуальна робота в школі.

  – Разом з тим, переважна кількість шкіл із малою наповнюваністю працюють у пристосованих приміщеннях, без належних санітарно-гігієнічних умов, необхідної кількості приміщень та якісного складу педагогічних працівників. Більшість цих закладів потребує термінової реорганізації, – зазначив Михайло Мотильчак.

Варіанти оптимізації мережі у конкретному районі, місті можуть бути різними залежно від місцевих умов. Фахівці-освітяни підрахували: завдяки запровадженню енергозберігаючих технологій, реорганізації шкіл та заходам з оптимізації штатної чисельності вдасться заощадити понад три мільйони гривень. Їх планують використати на відновлення роботи 10 дитсадків, створення 12 НВК, поновлення та відкриття майже 70 груп у дошкільних закладах.

Ще одне актуальне питання – якість викладання та рівень знань іноземних мов. Аби об’єктивно оцінити реальну ситуацію, управління освіти провело контрольні зрізи знань у школах. Знання перевірили у 13569 учнів 515 шкіл краю. Більше 9 тис. учнів складали тести з англійської, майже 3 тис. дітей – з німецької, ще 1,5 тис. – з французької. За результатами моніторингового дослідження виявлено тільки 8 навчальних закладів із 515, у яких усі учні, котрі виконували завдання, підтвердили свої знання за рівнями (відповідно до оцінок у шкільних атестатах). У більшості ж шкіл, результати оцінювання, на жаль, не втішні – часто дітям було складно виконувати завдання навіть середнього рівня. Про це  повідомили в прес-центрі Закарпатської  ОДА.