Прокуратура Закарпатської області цього річ порушила 11 кримінальних справ у бюджетній сфері

Впродовж 2012 року прокуратура Закарпатської працювала на активізацію правозахисної діяльності у бюджетній сфері.

Найбільш поширеними порушеннями фінансово-бюджетної дисципліни в області залишаються: неправомірна оплата за нібито виконані роботи, надані послуги, незаконні витрати фінансових ресурсів, розкрадання коштів під час державних закупівель, – повідомив начальник відділу прокуратури області Микола Мокрянин.

У 2012 році прокуратура області у бюджетній сфері порушила 11 кримінальних справ, в тому числі, 4 щодо виявлених порушень при державних закупівлях, притягнуто до відповідальності 83 посадові особи органів державної влади та місцевого самоврядування. Окрім того за актами реагування відшкодовано 423 тисячі гривень.

Перевірками встановлені порушення законодавства при проведенні процедур закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти, за наслідками яких прокурорами міста Ужгорода та Ужгородським міжрайонним порушено кримінальні справи. Встановлені непоодинокі факти привласнення та розтрати бюджетних коштів.

Наприклад Хустським міжрайонним прокурором 18 травня порушено кримінальну справу стосовно службовців Хустської міської ради та ТОВ за ст.ст. 364 ч.2, 191 ч. 5, 366 ч. 2 КК України, які впродовж грудня 2011 року при виконанні контракту на рекультивацію сміттєзвалища внесли до актів про виконані роботи неправдиві дані про їх вартість та обсяги, а в подальшому привласнили бюджетні кошти. Збитки заподіяні державі склали майже 500 тисяч гривень.

Прокурором міста Ужгорода порушено кримінальну справу за ч.2 ст. 364, ч.2 ст. 366 КК України за фактом незаконного фінансування видатків Державного бюджету України на оплату компенсацій вартості продуктів харчування, санаторно-курортного лікування та пільгового проїзду громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи на загальну суму понад 143 тисячі гривень.

Службові особи Управління праці та соціального захисту населення Ужгородської міської ради, вносили недостовірні відомості до списків громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи про отримання компенсацій на користь громадян, що не відносились до пільгової категорії.

Виявлялися прокурорами також непоодинокі випадки щомісячних незаконних виплат компенсацій селищним та сільським головам за використання власного автотранспорту. Сума незаконно виплачених таким чином компенсацій головам сільських рад становить 47 тис. грн.

Аналіз статистичної інформації та результати правозахисної роботи свідчить, що ефективність роботи органів Держфінінспекції, та реалізація матеріалів перевірок проведених органами ДФІ упродовж останніх років залишається вкрай низькою.

Малопомітною є також робота головного управління державної казначейської служби України в Закарпатській області щодо контролю за здійсненням бюджетних повноважень при зарахуванні надходжень, взятті бюджетних зобов’язань розпорядниками бюджетних коштів та здійсненні платежів за цими зобов’язаннями.

Органами прокуратури приділяється увага захисту інтересів держави шляхом стягнення коштів до бюджету заходами цивільно-правового характеру. У 2012 році заявлено до суду 50 позовів на загальну суму 1 мільйон 518 тисяч гривень. Судами розглянуто та задоволено 44 позови, повідомили газеті “НЕДІЛЯ” у прес-службі прокуратури Закарпатської області.

zakarpatpost.net