Прокуратурою Закарпатської області проведені перевірки додержання законодавства щодо оздоровлення та відпочинку дітей

Виявлено суттєві порушення вимог Закону України „Про оздоровлення та відпочинок дітей”, – повідомила старший помічник прокурора Закарпатської області з питань захисту прав дітей Наталія Кузан.

Незважаючи на збільшення фінансування цьогорічної оздоровчої кампанії, деяким райдержадміністраціям не вдалося забезпечити належних умов для відпочинку дітей у пришкільних таборах. Зокрема, в Іршавському районі через неналежну роботу відповідних відділів райдержадміністрації жоден з табір відпочинку не діяв.

У пришкільних таборах Виноградівського, Міжгірського, Тячівського районів та міста Ужгорода діти у пришкільні табори приймались без заяви батьків та відповідних медичних довідок встановленого зразка.

Через відсутність належного контролю з боку керівників пришкільних таборів м. Ужгорода, Воловецького, Міжгірського, Мукачівського, Ужгородського та Хустського районів до роботи в таборах допускались працівники, які не пройшли обов’язкового медичного огляду.

Перевірки, проведені із спеціалістами інспекції з питань захисту прав споживачів у Закарпатській області показали, що у пришкільних таборах не забезпечується збалансоване харчування дітей, необхідне для їх нормального росту і розвитку, із дотриманням вимог щодо якості та безпеки продукції, визначених нормативними документами.

Незаконно допускаються до реалізації продукти харчування з відсутньою датою виготовлення та терміном придатності, із закінченими термінами придатності, а також виявлялись факти реалізації немаркованих продуктів харчування, відсутні посвідчення якості, заборонені до вживання продукти харчування тощо.

У ході перевірок працівниками інспекції з питань захисту прав споживачів фіксувались суттєва недовага м’яса, салатів, гарнірів тощо. Забраковані продукти знімались з реалізації та знищувались. Найбільше таких порушень встановлено у пришкільних таборах Виноградівського, Воловецького, Міжгірського та Мукачівському районах.

Прокурори Мукачівського, Свалявського районів, Ужгородський та Хустський міжрайонні реагували на бездіяльність органів санітарно-епідеміологічної служби щодо здійснення ними контролю за додержанням санітарних норм дитячими закладами відпочинку.

Усього за результатами перевірок додержання законодавства про відпочинок та оздоровлення дітей міжміськрайпрокурорами внесено 11 подань, ініційовано питання про притягнення до відповідальності 23 посадових осіб, з яких 7- контролюючих.

Інформацію про результати перевірок скеровано голові обласної державної адміністрації.

Наразі перевірки з питань захисту прав дітей на оздоровлення тривають. Прокурорами будуть перевірятись оздоровчі (позаміські) заклади, цільове використання бюджетних коштів, виділених на оздоровлення пільгової категорії дітей, додержання прав дітей при направленні до МДЦ „Артек” та МДЦ „Молода гвардія”, повідомили “НЕДІЛІ” у прес-службі прокуратури Закарпатської області.

zakarpatpost.net