Горянська ротонда в Ужгороді стала Марійським відпустовим місцем

Третьої суботи після Зішестя Святого Духа, у день спомину Співстраждання Пресвятої Богородиці, до Хрестовоздвиженського кафедрального собору Ужгорода під супровід дзвонів було урочисто занесено копію чудотворної ікони Пресвятої Богородиці із Папської Базиліки Санта Марія Маджоре, яку благословив Святійший Отець Бенедикт XVI, та покладено для молитовного почитання у соборі.

Протягом дня духовенство та вірники з усіх парафій Ужгорода приходили, щоб попросити заступництва Пресвятої Богородиці перед Господом нашим Ісусом Христом. До пізнього вечора двері храму були відкриті для кожного, хто бажав помолитися перед іконою.

Наступного дня, 3-ї неділі після Зішестя Святого Духа, коли о шостій годині відчинилися двері, собор вщерть заповнився людьми, що йшли на молитву. Згодом кафедральний собор вже не вміщав вірних, котрі прийшли на Богослужіння та вшанувати Пресвяту Богородицю.

О 10.00 пролунали дзвони головного собору нашої єпархії, котрі проводжали ікону Пресвятої Богородиці до місця її постійного перебування – Горянської ротонди Покрову Пресвятої Богородиці. Розпочалася процесійна хода, яку очолили Преосвященні владики Мілан, Іриней (Білик) та Фаусто Тарделлі з Італії. Найменші вірники собору та молодь розсипали перед іконою пелюстки запашних троянд.

 

 

 

 

 

 

Багато людей з молитвою на устах та зі сльозам на очах спостерігали за цією прикрасною ходою вулицями Ужгорода, до якої постійно долучалися вірні нашого міста та нашої єпархії, тож до Горянської ротонди прийшло їх вже кілька тисяч.

Нарешті ікона Пресвятої Богородиці ввійшла до мікрорайону Горяни, де до прецесійної ходи долучився Його Високопреосвященство Апостольський Нунцій в Україні Томас-Едвард Ґаліксон. У центрі Горян процесію зустрічали багато місцевих вірників на чолі зі своїм настоятелем протоієрєм Михайлом Соляником, який звернувся зі словами привітання до владик та всіх прочан. Далі ікона вирушила до свого постійного місця перебування – Горянської ротонди, найстарішого храму нашого краю, де розпочалася Архієрейська Служба Божа, у якій з владиками співслужили 23 священики, а також багато отців уділяли святу Тайну Покаяння.

Після завершення Служби Божої було проголошено Декрет про духовне споріднення Горянської ротонди з Папською базилікою Санта Марія Маджоре. Відсьогодні Горянська церква Покрову Пресвятої Богородиці – Марійське паломницьке місце, обдароване великими духовними відпустами.

У цьому документі, датованому 21 лютого 2012 року та підписаному Його Блаженством Кардиналом Сантосом Ебріл, Архіпресвітером Папської Базиліки Santa Maria Maggiore, проголошується:

“Папська Базиліка Santa Maria Maggiore, перший храм, присвячений Пресвятій Богородиці, слава і похвала Ефеського собору, століттями яснів благочестям Божого люду та особливо Римських Пап, які його з великими духовними благами передавали.

 

 

 

 

 

 

 

Для відновлення духовного зв’язку з Папською Базилікою є особливо корисна близькість, яка називається ДУХОВНЕ СПОРІДНЕННЯ, що несе з собою прохання, звернені до Апостольської Пенітенціарії, аби надала наступні повні відпусти в кожному випадку в той самий спосіб, яким тішиться сама Базиліка Santa Maria Maggiore, а саме:

1. В день свята Базиліки Санта Марія Маджоре (5 серпня);
2. В день свята цього храму;
3. На всі свята Діви Марії, Богородиці;
4. Один раз на рік в день, обраний самим вірником;
5. Кожного разу, коли береться участь
в спільному паломництві, яке відбувається на цьому місці.”

Повні відпусти надаються з виконанням звичайних умов (таїнство Сповіді, Святе Причастя та молитва в наміренні Святішого Отця), віруючим, дійсно розкаяним у церкві Покрова Пресвятої Богородиці, якщо вони беруть побожну участь в святих відправах, або принаймні помоляться: Отче наш і Символ віри.

mgce.uz.ua