Стародавнє народне ремесло процвітає у селі Нижня Апша на Тячівщині

У селі Нижня Апша Тячівського району проживає умілець з виготовлення гонту – покрівельного матеріалу з дерева, яким у давні часи покривали дахи дерев’яних церков та будинків заможних селян.

Часи змінилися, але потреба в ньому не зникла. Тепер їх виготовляють переважно для реставрації унікальних дерев’яних церков нашого краю – пам’яток архітектури. Технологія виготовлення гонту не змінилися з давніх часів, правда використовують сучасні інструменти.

Століттями жителі гірських районів використовували дерев’яні покрівельні матеріали аби вберегти церкви та будинки від частих дощів. Це відобразилося на формі та конструкції даху, який робили стрімким – так дощова вода швидше стікала. Яскравий приклад – дахи давніх дерев’яних церков, які крили гонтом, схожим на луску. В свій час його виробництво було прибутковою справою.

Зараз залишилися одиниці, які володіють таємницями його виготовлення. Один з таких п. Іван, котрий продемонстрував нам весь процес від початку і до кінця. Як завжди все починається із заготовок. Дубові дошки за технологією повинні сохнути біля 2 місяців. Після чого їх піддають первинній обробці. На пилорамі дошку вирівнюють та обчищають від кори.

Надавши дошці правильної форми, її нарізають на менші заготовки довжиною 41 см. Пан Іван при роботі вправно маніпулює як дошкою, так і заготовками, не зважаючи на їх вагу. Після первинної обробки настає черга випилювання. Для того, аби полегшити роботу, пан Іван використовує хитре пристосування з’єднане із шаблоном, за допомогою якого випилюється гонт клиноподібної форми. Кількість виробів залежить від породи та якості дерева.

Та на цьому робота не завершена. Аби надати виробу естетичного вигляду, пан Іван обрізає кути з товстішого боку.Після перевірки виробів на якість майстер розфасовує гонт. В одній такій зв’язці 52 штуки – майже квадратний метр. Так легше вести підрахунок. Показав майстер і принцип перекривання даху. Гонт не тільки естетично виглядає на дахах, він ще й надійний покрівельний матеріал.

Термін придатності в нього великий. Сьогодні виготовлення гонту потрібне, адже в нашому краї багато дерев’яних церков – пам’яток архітектури. Зараз ведеться активна їх реставрація, тому такі майстри, як Іван Марина будуть продовжувати дідове ремесло. Шкода, що зараз у майстра нема учнів, яким він би міг передати усі таємниці цього ремесла.

m-studio.net.ua