Нова Конституція може скоротити соціальні пільги та змінити статус російської мови

Чинна українська Конституція на практиці не виконується, натомість якою буде нова редакція Основного Закону від Конституційної асамблеї, експерти наразі можуть лише припускати. Більшість політиків переконують, що створити нову Конституцію простіше, ніж змусити запрацювати стару.

“Потенціал чинної Конституції згасає. Вона втрачає свою легітимність через зміни, що відбуваються. Конституцію слід міняти незалежно від політичних настроїв, інакше її змінить саме життя”, – переконаний спікер парламенту Володимир Литвин.

“У даний момент забезпечення принципів, гарантованих Основним Законом, неможливо без змін в окремих положеннях Конституції. Ці зміни повинні стати базою для розвитку демократичних ніститутів, ефективної судової реформи, розвитку місцевого самоврядування. Модернізація Конституції необхідна для наближення нашої країни до європейських норм в усіх сферах життя”, – вважає Президент Віктор Янукович.

Як саме втілюватимуться побажання посадовців достеменно невідомо. До ЗМІ потрапила інформація, що в проекті Конституційної асамблеї мають бути змінені розділи 1, 3 і 8 чинної редакції. Це загальні положення, вибори і референдум та судова система.

Відсутність конкретики дозволяє ширитися пліткам про можливість визнання російської мови другою державною, позаблоковий статус України та перетворення унітарної держави на федеративну.

“Вибори Президента перенесуть у парламент. Пояснять це тим, що депутати обираються громадянами, тому мають право ухвалювати за народ”, – побоюється нардеп від БЮТ Сергій Міщенко.

“Я не чув жодної думки Президента, щоби він хотів, аби його 2015 року обирав не народ”, – заперечує голова Конституційної асамблеї Леонід Кравчук.

Низка політиків у неофіційних розмовах стверджують, що зміни можуть торкнутися й розділу про права і свободи громадян. Зокрема йдеться про скасування безкоштовних освіти та медицини.

“Крім того, ітиметься про можливість скасування наявних соціальних пільг”, – припускає депутат Тарас Чорновіл.

Нова конституція може сприяти реалізації ідеології нових житлового і трудового кодексів. Роботодавці давно скаржаться на радянські принципи трудових стосунків, які захищають винятково робітників. А фінасистів нервують радянські бар’єри на ринку житла. Зокрема, обмеження примусового виселення недобросовісних позичальників, що стримує розвиток кредитування.

Утім, згідно з останніми соцопитуваннями, лише 4% українців убачають корінь державних проблем у недосконалості Основного Закону. Понад 70% опитаних у той же час указують на недолугість державних структур і корупцію.

http://tsn.ua/