«Батьківщина» просить Івана Балогу невідкладно скликати сесію 6 липня

4 липня, депутат Закарпатської обласної ради Антон Ліврінц зареєстрував депутатське звернення, від депутатів, що входять до об‘єднаної опозиції «ВО «Батьківщина», до голови Закарпатської облради Івана Балоги з проханням скликати друге пленарне засідання десятої сесії обласної ради VI скликання 6 липня 2012 року о 10-й годині ранку.

Депутати просять внести до порядку денного питання про звернення до Президента України із закликом накласти вето на Закон «Про засади мовної політики в Україні» та ухвалити рішення про висловлення недовіри Верховній Раді України VI скликання. У разі, якщо друге пленарне засідання не призначать на вказану дату, депутати ініціюватимуть скликання позачергової сесії. Загалом звернення підписали 13 депутатів обласної ради.

Як повідомив керівник об‘єднаної позиції Закарпаття Валерій Лунченко, наразі вже підготовані подібні запити у Перечинському, Свалявському, Мукачівському, Великоберезнянському районах, також зареєстрований запит в Ужгородській міській раді, а у Рахівській міській раді під запитом вже навіть зібрано підписи третини депутатів, повідомили zakarpatpost.net у прес-службі Закарпатської об‘єднаної опозиції «ВО «Батьківщина».

Додаток

Для ухвалення на сесії пропонується такий текст звернення Президенту України Віктору Януковичу

Звернення

Пане Президенте, ми, депутати Закарпатської обласної ради, підписали це звернення до вас, як до найвищої посадової особи в державі та гаранта Конституції України.

Ми не просимо і не закликаємо, ми вимагаємо від першої особи виконати свої конституційні обов‘язки й не допустити ситуації, коли в державі починають діяти закони, які прямо суперечать Конституції, створюють соціальну напругу в суспільстві та провокують міжнаціональні конфлікти.

Вимагаємо від вас:
— Утриматися від підписання Закону «Про принципи державної мовної політики» й накласти президентське вето на цей закон, ухвалений в другому читанні у стінах Парламенту 3 липня 2012 року з грубими порушеннями Регламенту Верховної Ради.

— Направити подання до Конституційного суду з проханням розглянути Закон «Про принципи державної мовної політики» на предмет відповідності Конституції України та міжнародним угодам України.

— Направити подання Генеральному прокурору України та голові Служби безпеки України щодо перевірки та проведення розслідування на предмет наявності складу злочину в діях народних депутатів та особисто заступника голови Верховної ради України Адама Мартинюка під час ухвалення Закону «Про принципи державної мовної політики».

Ми переконані, що питання вживання державної мови в Україні належним чином закріплене в ст.10 Конституції України і не потребує змін.

zakarpatpost.net