Кабмін хоче “закатати в асфальт” 33 мільярди доларів

У Державному дорожньому НДІ ім. Шульгіна підрахували, що до 2018 року Україні потрібно 264 млрд грн ($ 33 млрд) для фінансування розвитку автомобільних доріг та виплати кредитів, говориться в проекті постанови Кабміну.

Як повідомили в уряді, необхідні кошти Україна може отримати в основному за рахунок держбюджету, міжнародних фінансових організацій та залучених під держгарантії кредитів. У Мінінфраструктури вважають, що це найбільш прийнятний варіант, пише segodnya.ua

Ще один варіант передбачає фінансування за рахунок переважно приватних інвестицій. Однак даний варіант має великі ризики у випадку, якщо інвестиції неможливо буде залучити, відзначають експерти. Суму інвестицій в $ 33 млрд на найближчі п’ять років експерти називають непідйомною.

“Розвиток інфраструктури – додатковий стимул для розвитку власної економіки. Але заявлена сума рівносильна практично 20% ВВП, і щороку нарощування йде в середньому на 4%. Це колосальні суми, і виникає питання: де знайти такі гроші?” – говорить виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

Експерт також додав, що у поточному році, на інфраструктурні проекти було витрачено лише 1% від ВВП.

tsn.ua