Громадянка Росії, повертаючись зі Словаччини додому, намагалася перемістити через кордон не задекларовану валюту

Під час здійснення митного контролю купе вагона «Братіслава-Москва» увагу інспектора привернула дамська сумка, яка належала 56-річній росіянці. Митник попросив жінку відкрити сумочку, в якій виявив 5 конвертів з незаявленою попередньо ні усно, ні письмово значною сумою валюти.

Акуратно розкладені купюри у трьох конвертах по 1000 євро та 2 500 і 800 євро в інших, чомусь громадянка Росії вирішила не декларувати, як це передбачає митне законодавство.

Відповідно до пункту 2.2 Постанови Правління Нацбанку України від 27.05.2008 року №148 «Про переміщення готівки та банківських металів через митний кордон України» – фізична особа має право ввозити в Україну та вивозити за межі України готівку в сумі, що перевищує в еквіваленті 10 000 євро за умови письмового декларування митному органу в повному обсязі.

На момент перетину митного кордону України у росіянки були відсутні документи, що підтверджували б зняття готівки з рахунків банків (фінансових установ) відповідно до п.2.4. вищезгаданої Постанови Правління НБУ.

Зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбаченого ст. 472 Митного кодексу України. Не задекларовані 13 500 євро, що за курсом НБУ становить 135 520 гривень, вилучено, повідомила “НЕДІЛІ” Вікторія Сенгетовська, прес-секретар Чопської митниці.

zakarpatpost.net