Фермери б’ють на сполох: країна на порозі страшного неврожаю

Фермери запевняють, що через спеку в Україні загрожує неврожай. За найоптимістичнішими прогнозами, у центрі та на півдні зберуть удвічі менше, ніж торік. Натомість, чиновники звітують про непогані показники і обіцяють цьогоріч зібрати 48 мільйонів тонн зерна, а це не набагато менше, аніж торік. Проте кабінетного оптимізму не поділяють у полях.

Посіяли три центнери на гектар, а зібрали шість. Урожайність пшениці та ячменю настільки низька, що фермери відмовляються збирати врожай. Майже половину полів із ранніми зерновими просто переорали.

Збирати збіжжя за такої урожайності немає сенсу, кажуть фермери. На пальне доведеться витратити більше, ніж коштує все зерно з цього поля. Селяни в розпачі. Через посуху не вродили ні пшениця, ані ячмінь.

“І тут мало бути 30 – 40 зернинок. А буде 10, наприклад. А це ось взагалі, я не знаю, чи можна це колосом назвати. І зерно таке, як рис. Можна сказати, не пшениця – рис. Це сльози, не урожай”, – розповідає фермер Олексій Цокалов.

Свята обжинків цього року не буде. Аграрії міркують, як уникнути банкрутства.

“Такий розпач. Як коли пили “персен”, щоб на мізки не так давило. Є кредити, є зобов‘язання по сплаті податків платежів різних. А питання одне. Чим платити?” – говорить у розпачі фермер.

Песимізму фермерів не поділяють чиновники. За їхньою статистикою, усе не так погано. Голоду, кажуть посадовці, не буде, на обсяг експорту посуха не вплине. Щодо проблем фермерів, кажуть, що треба було страхувати врожай, але, можливо, держава їм допоможе.

Заяви вищого керівництва держави про те, що буде 48 млн. тонн валового збору, розбивається об те, що реально є на полях. Експерти кажуть: треба визнати, що ситуація форс-мажорна і негайно допомогти фермерам. Хоча б зменшити податки для аграріїв.

“Або ми показуємо реальну картину і намагаємося вирішити, виправити ситуацію до того, як вона стане критичною. Щоб потім не бігати і не кричати, чому хліб дорожчий і все таке інше”, – запевняє експерт, член аграрної комісії обласної ради Богдан Андрущенко.

Натомість, фермери більше, ніж на чиновників, сподіваються на погоду. Кажуть, якщо найближчими днями підуть дощі, вродять хоча б кукурудза та соняшник. Якщо не вродять і ці культури, прогнозують, що чимало господарств збанкрутує.

tsn.ua