Борг закарпатських підприємств-банкрутів із виплати заробітної плати становить 9 мільйонів гривень

У п’ятницю, 6 липня, під головуванням заступника керівника краю Івана Качура відбулося засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат та податкового боргу. Головне питання порядку денного – стан погашення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах-банкрутах.

У засіданні взяли участь представники прокуратури області, сектору з питань банкрутства головного управління юстиції, арбітражні керуючі, керівники підприємств-банкрутів, члени обласної комісії.
В області спостерігається тенденція щодо стабілізації ситуації із виплати заборгованої зарплатні. Станом на 1 червня ця заборгованість на підприємствах, організаціях області становила трохи більше 13 мільйонів гривень.

Однак, ситуація із виплатами на економічно неактивних підприємствах, які призупинили свою діяльність і до яких запроваджено процедури банкрутства, викликає певне занепокоєння. Борг цих підприємств залишається стабільно високим. Станом на 1 червня він становив 9 мільйонів гривень (69,3 % від загальної суми заборгованості).

Під час засідання учасники наради розглянули стан справ на закарпатських підприємствах-банкрутах. Зокрема, ДП радгосп «Виноградівський» наразі боргує працівникам 418 тисяч гривень. Інвентаризація та подальший продаж майна можуть покращити ситуацію на підприємстві вже у серпні, запевнила начальник управління Державної виконавчої служби області Наталія Панова.

ДП «Батьовський КХП» – заборгованість з виплати заробітної плати 912 тисяч гривень. Керівництво підприємства спільно з виконавчою службою вживають заходів щодо погашення боргу. Однак проблемною є необхідність продажу цілісного майнового комплексу – частинами його вартість значно знизиться, а знайти покупця на весь комплекс поки не вдалося. Також майно підприємства належить Держрезерву, тому саме агентство має дати дозвіл на його приватизацію та подальшу реалізацію.

Діяльність щодо погашення заборгованості на «Радгосп-заводі «Мукачівський» наразі не проводяться, адже фактично підприємство без керівника. За словами арбітражного керуючого, нового очільника вже призначено, проте той ще на підприємстві не з’являвся.

За словами начальника управління Державної виконавчої служби області Наталії Панової, до середини серпня частково погасити борг вдасться, але це не покриє повної суми заборгованості. Щодо поведінки керівника підприємства буде надіслано листа до профільного міністерства.

У підсумку засідання визначено шляхи та строки ліквідації боргів, а усіх учасників зобов’язано вжити належних заходів для забезпечення законних прав мешканців краю на отримання заробітної плати.

Прес-центр ОДА