Роботодавцям у вакансіях заборонили зазначати стать та вік претендента

Верховна рада прийняла закон “Про зайнятість населення”, яким заборонено вказувати в оголошеннях про вакансії вимоги щодо статі, віку, расової або етнічної приналежності.

Як повідомляють “Коментарі”, згідно з документом, забороняється в оголошеннях про вакансії зазначати обмеження за віком і статтю кандидатів, пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам, а також вимагати від осіб, які працевлаштовуються, відомостей про особисте життя.

Також забороняється зазначати вимоги, які надають перевагу представникам певної раси, кольору шкіри, за політичними, релігійними та іншими переконаннями, членства у професійних спілках або інших про об’єднання громадян, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Крім того, закон передбачає, що особи, старші за 45 років, страховий стаж яких складає не менш ніж 15 років, мають право при досягненні пенсійного віку на одноразове отримання ваучера для підтримки їх конкурентоспроможності шляхом перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями для пріоритетних видів економічної діяльності. Вартість такого ваучера буде встановлюється в межах вартості навчання, але не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

З метою стимулювання зайнятості закон вводить компенсаційні виплати, пов’язані з витратами зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування для роботодавців при працевлаштуванні громадян, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці, та суб’єктів малого підприємництва за умови створення нових робочих місць та працевлаштування на них безробітних.

Також закон зменшує розмір єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування для роботодавців, які протягом року забезпечували створення робочих місць і забезпечували виплату заробітної плати.

Запроваджується стажування з відкриттям трудової книжки для студентів денної форми навчання професійно-технічних училищ та вищих навчальних закладів.

Молодим працівникам, які погодилися працювати в сільській місцевості, будуть надаватися “стартові виплати”.

tsn.ua