98 депутатів місцевих рад Закарпаття вимагають від Президента ветувати «мовний закон»

98 депутатів місцевих рад різних рівнів Закарпатської області від опозиційних сил підписалися під зверненням до Президента України з вимогою накласти вето на прийнятий Верховною Радою у другому читанні Закон “Про засади мовної політики в Україні”.

Форум у підтримку звернення відбувся під стінами Закарпатської обласної ради з ініціативи Об’єднаної опозиції краю. У ньому взяли участь представники місцевих рад від партій “Фронт Змін”, “Батьківщина”, ВО “Свобода”, “Удар”.

Рішення про скликання форуму лідери Об’єднаної опозиції “ВО “Батьківщина” прийняли після того, як стало відомо про неможливість зібрання позачергової сесії Закарпатської обласної ради через відсутність кворуму.

За інформацією керівника штабу Об’єднаної опозиції Валерія Лунченка, це питання вже включено до порядку денного другого пленарного засідання чергової сесії, яка відбудеться наступного тижня.

Так само “мовне” питання розглядатиметься днями і в інших місцевих радах. Відповідні звернення депутати від Об’єднаної опозиції вже зареєстрували в містах Ужгород, Мукачево, Хуст, Берегово, Ужгородському, Мукачівському, Рахівському, Свалявському, Воловецькому та Тячівському районах краю.

На форумі під стінами Закарпатської обласної ради звучали заклики захистити державну українську мову та змусити Януковича ветувати Закон.

– Сьогодні на цій площі зібралися депутати Закарпатської області всіх рівнів – від обласної ради до кожної селищної, – сказав у своєму виступі Валерій Лунченко. – Наша ціль – зберегти нашу країну. Ця держава належить нам, українцям, а не купці депутатів, які голосують і приймають закон всупереч Конституції України.

Ми з вами разом зможемо захистити нашу країну. Вони підписали “Харківські угоди” і цим продали територію.

Тепер вони проголосували за мову і віддали найцінніше. Що буде завтра – прапор, герб, чи незалежність нашої держави?!

Заступник голови Закарпатської обласної ради, заступник голови Закарпатської обласної організації партії “ВО “Батьківщина” Андрій Сербайло нагадав присутнім слова М. Грушевського: “Біда України в тому, що нею керують люди, яким вона не потрібна. Янукович кинув виклик демократичним цінностям, незалежній Україні і цілій нації. Можна засадити за грати лідерів опозиції і громадянського суспільства, але не можна засадити за грати українську мову і українську культуру, – наголосив він.

Заступник керівника штабу Об’єднаної опозиції Антон Ліврінц заявив, що голосуванням проти державної української мови провладна партія зруйнувала всі закони парламентаризму і конституційності. Аби цього уникнути в подальшому, опозиція повинна стати більшістю у новій Верховній Раді.

На форумі виступили депутати від Об’єднаної опозиції Мукачівської, Міжгірської, Рахівської місцевих рад. У кінці зібрання депутати одноголосно прийняли рішення про схвалення тексту звернення до Президента, повідомили zakarpatpost.net у прес-службі Закарпатської об‘єднаної опозиції.

Звернення 

Пане Президенте, ми, депутати Закарпатської обласної ради, підписали це звернення до вас, як до найвищої посадової особи в державі та гаранта Конституції України. Ми не просимо і не закликаємо, ми вимагаємо від першої особи виконати свої конституційні обов‘язки й не допустити ситуації, коли в державі починають діяти закони, які прямо суперечать Конституції, створюють соціальну напругу в суспільстві та провокують міжнаціональні конфлікти.

Вимагаємо від вас:

— Утриматися від підписання Закону «Про принципи державної мовної політики» й накласти президентське вето на цей закон, ухвалений в другому читанні у стінах Парламенту 3 липня 2012 року з грубими порушеннями Регламенту Верховної Ради.

— Направити подання до Конституційного суду з проханням розглянути Закон «Про принципи державної мовної політики» на предмет відповідності Конституції України та міжнародним угодам України.

— Направити подання Генеральному прокурору України та голові Служби безпеки України щодо перевірки та проведення розслідування на предмет наявності складу злочину в діях народних депутатів та особисто заступника голови Верховної ради України Адама Мартинюка під час ухвалення Закону «Про принципи державної мовної політики».

Ми переконані, що питання вживання державної мови в Україні належним чином закріплене в ст.10 Конституції України і не потребує змін.

zakarpatpost.net