Судять закарпатця, який сприяв продажу близько півкілограма урану

Набрав чинності вирок Ужгородського міськрайонного суду стосовно місцевого мешканця, який у 2007 році допомагав продати майже півкілограма урану. 

36-річний житель прикордонного Чопа, що на Ужгородщині, у листопаді 2007 року погодився допомогти мешканцю Берегова та громадянину Угорщини перевезти через угорсько-словацький кордон близько півкілограма радіоактивного матеріалу. Цей «товар» мали намір придбати двоє громадян Словаччини.

Переговори про незаконну оборудку зловмисники з потенційними покупцями вели на території Угорщини. Продаж урану мав відбутися в населеному пункті Прібенік, що поблизу словацько-угорського кордону, 28 листопада 2007 року.

Встановлено, що від самого початку контейнери з ураном перебували у м.Кішварда (Угорщина). За перевезення «товару» спритники просили у словаків 100 тис. доларів США.

У листопаді 2007 року житель Берегова та громадянин Угорщини повезли радіоактивний матеріал власним автомобілем до угорсько-словацького кордону. У м.Кішварда залишився мешканець Чопа, який підтримував телефонний зв’язок із зловмисниками. Того ж дня його спільників на території Словаччини затримала місцева поліція.

Аби уникнути відповідальності, 36-річний житель Чопа повернувся в Україну. У березні 2011 року стосовно цього громадянина органи прокуратури порушили кримінальну справу за ч.1 ст.265 (незаконне поводження з радіоактивними матеріалами) Кримінального кодексу України, яку розслідували слідчі УСБУ в Закарпатській області.

Згідно з хімічною експертизою Дослідницької лабораторії радіохімічного аналізу в м.Братислава (Словаччина), вилучений у зловмисників матеріал є природним ураном з ізотопами 234U, 235U, 238U загальною активністю 12,17.106 Bq. Інститут ядерних досліджень НАН України підтвердив, що природний уран з цими ізотопами є джерелом ядерного випромінювання і відноситься до радіоактивних речовин та ядерних матеріалів.

Ужгородський міськрайонний суд визнав винним жителя Чопа за ч.1 ст.265 Кримінального кодексу України.

Спільники жителя Чопа, яких затримали словацькі правоохоронці, постали перед судом в Словацькій Республіці в 2009 році, повідомили zakarpatpost.net  у прес-центрі СБ України.

zakarpatpost.net