У разі ядерної війни світ зникне за 13 хвилин – американська преса

США та Росія досі тримають в режимі бойової готовності тисячі ядерних боєголовок.

Авторитетне американське видання The Washington Post зясувало, що в разі початку ядерної війни між Росією та США світ зникне всього за 13 хвилин. Щоправда, заспокоює газета, її ймовірність близька до нуля.

Ще за часів холодної війни США тримали наземні ракети з ядерними боєголовками в готовності до запуску через 3-4 хвилини після наказу президента. І в разі загрози рішення про запуск слід було ухвалити менш ніж за 13 хвилин, йдеться у статті. Через два десятиліття після закінчення холодної війни одна третина стратегічних сил США як і раніше перебуває у стані готовності до запуску.

Нещодавно відставний генерал Джеймс Картрайт закликав до перегляду цього положення. Він написав у доповіді, що США можуть відмовитися від бойової готовності ракет, нехай для їхнього запуску знадобиться від 24 до 72 годин. Під час передвиборної кампанії 2008 року президент Барак Обама закликав вести переговори з Росією щодо ракет, які перебувають в бойовій готовності.

Але в найближчі тижні він має підписати інструкції із застосування військової доктрини – і жодних змін за рівнями боєготовності в них не передбачається, зазначає видання.

Генерал Роберт Келер, начальник стратегічного командування армії США заявив, що він виступає проти зняття ракет з режиму бойової готовності, оскільки буде важко перевірити, чи не створює противник загрози несподіваного нападу.

“США зберігають свої ракети готовими до запуску, оскільки Росія чинить аналогічно. Проте США і Росія більше не є ворогами, можливість ядерної війни або несподіваного нападу близька до нуля”, – вважають оглядачі.

Журналісти нагадують, що Обама заявив про своє прагнення до миру і безпеки без ядерної зброї. “Сьогодні США і Росія мають 1800 ядерних боєголовок, які перебувають у бойовій готовності в будь-який час. Це надмірна і непотрібна кількість, оскільки холодна війна закінчилася. Ми вважаємо, що обидві країни мають знизити статус готовності стратегічних сил”, – підсумовує видання.

Нагадаємо, раніше британська дослідницька група BASIC оприлюднила доповідь, згідно з якою світ вступив у нову еру перегонів ядерних озброєнь. За підрахунками експертів, на створення нових видів ядерних озброєнь та засобів їхньої доставки (ракети, літаки тощо) в найближчі десять років по всьому світу будуть витрачені сотні мільярдів доларів.

Найбільшими конкурентами в перегонах озброєнь будуть США і Росія, сукупні витрати яких на ядерну зброю та супутні області становитимуть щонайменше 770 мільярдів доларів.

tsn.ua