Акція «Серце до серця» зібрала на Закарпатті майже 360 тисяч гривень

Підсумки щорічної Всеукраїнської благодійної акції «Серце до серця» на Закарпатті підведені, і результати втішають. В області вдалося зібрати 359 682,29 гривень, і таким чином ми вийшли на друге місце в Україні.

Гроші спрямують на допомогу дітям, хворим на цукровий діабет. Детально про всі аспекти акції в прес-центрі «Закарпатської Правди» розповідали заступник голови Закарпатської ОДА Іван Качур, в.о. начальника управління охорони здоров’я ОДА Тетяна Міцьо та регіональний представник ВБФ «Серце до серця» в Закарпатській області Микола Щадей.

Офіційно акція проходила з 16 квітня по 6 травня, однак кошти надходили аж до кінця місяця, потім їх підраховували і тільки зараз оголосили результати. Як бачимо, для нашого краю вони є гарними.

За словами Івана Качура, найбільший внесок зробили медики (вони зібрали 170 тис. грн.) та освітяни (130 тисяч, причому ця сума удвічі більша, ніж торік). Волонтери зібрали 32 тисячі, також подвоївши результат-2011, і стільки ж – державні та бюджетні організації.

Апарат ОДА, приміром, зібрав майже 12 тис. грн. На яке саме обладнання для дітей-діабетиків підуть ці кошти – визначатиме в Києві спеціальна лікарська комісія. До неї входитимуть представники 5 областей – лідерів акції, а отже, і хтось із закарпатців.

«Зібрані в краї гроші використають виключно для потреб наших дітей, а закуповують обладнання централізовано, бо так виходить на чверть дешевше – за рахунок оптових поставок», – наголосив Іван Іванович. У жовтні обладнання має надійти в область.

Тетяна Міцьо розповіла, що на Закарпатті маємо 31,6 тисяч дорослих діабетиків і 202 дітей. На жаль, є сумна тенденція до зростання кількості хворих. Всі неповнолітні пацієнти змушені колотися інсуліном, однак проблем із його забезпеченням нема – витрати покриває державний та обласний бюджет.

До речі, дітям закуповують дорожчий, але й якісніший зарубіжний препарат. А загалом на діабетиків крайова медицина спрямовує 13,5 млн. грн. на рік. Покращити якість життя таких хворих можуть інсулінові помпи, які не просто вводять ліки, коригуючи дозу, а й контролюють рівень цукру без усяких проколів шкіри.

Одна така помпа коштує в середньому 14,5 тис. грн., і торік завдяки акції «Серце до серця» 10 маленьких закарпатців отримали ці сучасні прилади. Проблема тільки в тому, що на витратні матеріали сім’ї доводиться щомісяця викладати приблизно 750 грн. (інсулін, як уже говорилося, надається безкоштовно).

У свою чергу Микола Щадей подякував Івану Качуру та Тетяні Міцьо за підтримку акції. Коли в 2009-му волонтери збирали гроші без допомоги влади, то виявилися на останньому місці в Україні. А тепер є гарна динаміка: з 2010-го донині посунулися з 4 на 2 місце.

Волонтерам, котрих цьогоріч було рекордно багато (понад 600), пошили спеціальні жовті майки з великими червоними серцями, і люди вже могли чітко ідентифікувати їх, довіра до них зросла. «Щодо сум, які жертвували закарпатці, то це від 50 копійок до 500 гривень», – каже пан Микола.

Учасники прес-конференції вдячні всім небайдужим краянам, які долучилися до акції «Серце до серця», й закликають і в майбутньому підтримувати її. Адже гроші підуть на благородну справу – підтримку хворих дітей.

Прес-центр «Закарпатської Правди»

zakarpatpost.net