У прокуратурі Закарпатської області радилися як розкрити злочини щодо підпалу автомобілів

9 липня, прокурор Закарпатської області Анатолій Петруня провів міжвідомчу нараду керівників правоохоронних органів щодо стану додержання органами внутрішніх справ області кримінально-процесуального законодавства при розслідуванні кримінальних справ про злочини пов’язані з умисним пошкодженням майна шляхом підпалу та вчинених щодо депутатів місцевих рад за 2011 рік та 5 місяців 2012 року. 

У нараді взяли участь керівники облдержадміністрації та обласної ради, а також керівники правоохоронних органів.

Прокурор області наголосив, що за останні місяці злочини, пов’язані з підпалом майна, а особливо автівок закарпатців, набули масового поширення. З початку року, до органів внутрішніх справ області надійшло 213 таких заяв і повідомлень, по 25 з них вже порушено кримінальні справи. Збитки завдані злочинами становлять понад 446 500 грн., які ще не відшкодовані.

Зокрема на території міст Ужгорода та Мукачево скоєно 8 таких злочинів; Ужгородського району –два; Перечинського, Іршавського, Міжгірського, Рахівського по одному.

Однією з причин такого становища є неналежна робота слідства.

При розслідуванні справ зазначеної категорії допускається тяганина, досудове слідство в окремих кримінальних справах здійснюється безсистемно, поверхово та епізодично.

Перевірками встановлено, що у більшості кримінальних справ зазначеної категорії досудове слідство безпідставно зупинялось, без виконання всіх можливих і необхідних слідчих дій, у зв’язку з чим постанови про зупинення досудового слідства неодноразово скасовувались прокуратурою, як такі що винесені передчасно.
Крім цього справах не завжди розглядаються усі можливі версії скоєного злочину.

Критикував Анатолій Леонідович правоохоронців і за неналежну співпрацю із засобами масової інформації. За його переконанням останніми вкрай рідко преса залучається для встановлення очевидців злочину.

Внаслідок відсутності ініціативності слідчих органів щодо взаємодії з оперативними підрозділами найбільш зухвалі злочини цієї категорії залишаються нерозкритими.

Незважаючи на те, що протягом зазначених років на території області мали місце декілька навмисних підпалів, керівництвом УМВС України в Закарпатській області не вжито заходів до аналізу скоєних злочинів та виявлення схожого почерку.

Ведучи розмову про стан розкриття та розслідування злочинів, вчинених стосовно депутатів, прокурор області зазначив, що з початку року ще залишилися не розкритими 240 тяжких злочинів за фактами умисного знищення або пошкодження майна. Слідство по цих справах також ведеться неналежним чином.

Торік, після вивчення кримінальних справ цієї категорії прокуратурою області внесено подання начальнику УМВС України в Закарпатській області, за результатами якого 5 осіб внутрішніх справ притягнуто до відповідальності.

За поданням прокурора м. Ужгорода у такий спосіб 3 осіб притягнуто до відповідальності, у всіх кримінальних прокурором справах надано письмові вказівки.

У 2012 році стан досудового слідства у вказаній категорії справ заслухано на оперативних нарадах у прокурора.

По справах дано письмові вказівки та внесено подання начальнику СУ УМВС з приводу усунення порушень закону у окремих кримінальних справах вказаної категорії.

Крім цього, прокуратурою міста Ужгород 15 червня 2012 року проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів м.Ужгорода щодо протидії злочинності на території міста за 5 місяців 2012 року в тому числі знищенню та пошкодженню майна вчиненому загально небезпечним способом. За підсумками наради схвалено узгодженні заходи з протидії злочинності на території міста.

З початку року вже надійшло 7 заяв та повідомлень про злочини вчинені стосовно депутатів, за результатами розгляду яких порушено 3 кримінальні справи Ужгородськимміським управлінням, Берегівським та Виноградівським районними відділами УМВС України в Закарпатській області. У всіх цих справах, прокурором надано письмові вказівки.

Оскільки злочини вчинені стосовно депутатів завжди викликають підвищений суспільний резонанс, з метою всебічного, повного і об’єктивного дослідження обставин вчинення злочинів цієї категорії, хід розслідування таких кримінальних справ постійно заслуховується на оперативних нарадах у керівництва прокуратури області.

Як засвідчила перевірка, вжиті заходи прокурорського реагування впливають на стан розкриття злочинів цієї категорії, оскільки переважна кількість злочинів цієї категорії розкрито і кримінальні справи скеровано до суду.

Також вивчено всі публікації у електронних засобах масової інформації щодо випадків вчинення правопорушень стосовно депутатів, які мали місце протягом 2011-2012 років. Випадків не реєстрації органами внутрішніх справ таких заяв і повідомлень не виявлено.

За результатами наради прийнято постанову, у якій заплановано проведення визначених заходів з метою розкриття злочинів даної категорії, повідомили zakarpatpost.net у прес-службі прокуратури Закарпатської області.

zakarpatpost.net