Поки верховинці сушили сіно, у їхніх хатах горіли телевізори та холодильники

У Нижнє Студене, що на Міжгірщині, прийшла біда. Після ремонтних робіт на місцевій трансформаторній станції близько 20 сімей залишилося без побутової техніки. Внаслідок підвищення напруги в людей згоріли телевізори, холодильники, тюнери, мікрохвильові печі.

Як таке могло статися і хто в цьому винен, кореспондент «Місцевого часу» дізнавався на місці надзвичайної події.

«У нас згоріло два телевізори, – розповідає мешканка Нижнього Студеного Марія Ціфрак. – Ми прийшли з дочкою з поля, і ось вона скрикнула: «Мамочко, у нас клубками дим у хаті!». Дивимося – а то з телевізора. Відключили його зразу. Пішли в коридор, а там – чорний дим, горить ще один телевізор! А якби нас не було, то й хата би ся їмила».

За словами пані Марії, техніка зовсім вийшла з ладу, телевізори не включаються. Зверталася Марія і в районний РЕМ, до головного інженера, дзвонила в Міжгір’я: «Сказав мені інженер: «Ви хочете зразу, щоб я вам поскуповував телевізори? Чи спочатку купити їх вашим сусідам?». Причиною надзвичайної ситуації електрики назвали вихід з ладу трансформатора, що відслужив свій строк. «А вони, електрики, тоді нащо? – бідкається пані Ціфрак. – Більше я їм не дзвонила. Що буду їм дзвонити…».

 

 

 

 

 

 

 

«У мене згорів монітор, зарядний пристрій і тюнер, і це вже не перший раз, – каже Василь Мазур. – Перепади напруги тривають вже кілька років. Чому ніхто не проводить ремонтні роботи вчасно та правильно?».

«Якраз прийшов із сіна, зайшов у хату – а мій телевізор горить, – розповідає Василь Клепар. – Це все через високу напругу – мінімум було 350 вольт. Раніше таке також було. І що? Куди звертатися? Ніхто тобі нічого не верне. Поламався – зробив за свої гроші, та й усе. Таке у нас життя. У сестри також телевізор і тюнер згорів. І то все в один день! Що тут казати, якщо в нас нема дисципліни, такої, як треба, України?».

«Були коло сіна, і тут жінка зайшла до хати, щоб перепочити й подивитися улюблений серіал, – каже Федір Жиган. – Включає вона телевізор – а він горить! Повна хижа диму! Мало розрив серця не дістала!». У Василя Каруца того дня згорів тюнер. У Ганни Жиган – телевізор і два тюнери. Мешканці Нижнього Студеного дякують Богу, що ніхто не задихнувся чадним газом.

«Тепер просимо сільських депутатів, сільського голову, районного депутата допомогти клопотанням про відшкодування збитків від такої ситуації», – пояснює Любов Мазур, збираючи підписи під зверненням.

«Причиною надзвичайної ситуації люди називають те, що якраз того дня на дільниці працювали електромонтажники, котрі неправильно підключили лінію електропередач, – повідомляє помічник народного депутата Олександра Кеменяша, депутат Міжгірської районної ради Михайло Буришин.

– У зв’язку з цим майже в кожному будинку підключені до електромережі прилади просто згоріли. З цього приводу мешканці Нижнього Студеного передали мені звернення до народного депутата Олександра Кеменяша, адже впевнені, що чекати допомоги або впливу на цю ситуацію в межах району немає сенсу».

 

 

 

 

 

 

Народний депутат України Олександр Кеменяш: «До мене надійшло звернення громадян про те, що в них вийшла з ладу електротехніка. Кажуть, що виною є перепад напруги. Але, на жаль, на сьогодні юридичним шляхом це не доведено, щоб можна було притягти до відповідальності «Обленерго» чи «Райенерго».

Ми з юристами опрацюємо це питання, звернемося до компетентних органів і попросимо роз’яснити, як бути громадянам у ситуації, коли їхнє майно виходить з ладу, а винних встановити неможливо, та чи передбачена якась відповідальність та можливість компенсації ? У разі заперечень, можливо, доведеться звертатися до суду для вирішення цього питання. У будь-якому разі визначити, хто винен, мають спеціалісти. А я, з свого боку, спробую допомогти людям відстояти їх права.

Йосип ІВАНЧО

zakarpatpost.net