За півроку суд задовільнив 18 протоколів, складених закарпатськими держвиконавцями

Протягом І півріччя державними виконавцями органів державної виконавчої служби Закарпатської області було складено 69 протоколів про накладення адміністративних штрафів, до суду направлено 61, з яких судом розглянуто 23 протоколи та 18 задоволено.

Про підсумки роботи органів державної виконавчої служби Закарпатської області за І півріччя 2012, а також про новації в законодавстві про виконавче провадження, закріплені Інструкцією з примусового виконання рішень (що набула чинності 17 квітня цього року) говорили в Ужгородському прес-клубі.

За словами начальника управління Державної виконавчої служби Головного управління юстиції в Закарпатській області Наталії Панової, прийняття Інструкції має безспірний позитив, оскільки хоча б частково вирішує деякі спірні моменти, що виникають у застосуванні Закону.

Зокрема, фахівець звернула увагу на пункту 3.6. Інструкції, згідно з яким, у разу, якщо державним виконавцем при відкритті виконавчого провадження накладено арешт на майно, в тому числі на кошти боржника, до закінчення строку для самостійного виконання, боржник може запропонувати державному виконавцю списати кошти, необхідні для виконання рішення, з його рахунку та зарахувати їх на відповідний рахунок органу ДВС з подальшим перерахуванням стягувачу.

Відтепер наявність або відсутність іншого виконавчого провадження чи зведеного виконавчого провадження щодо одного й того самого боржника державний виконавець перевірятиме за даними Єдиного реєстру. Окрім того, державний виконавець наділяється правом витребувати баланс, за яким він перевіряє наявність майна боржника – юридичної особи. Копію балансу виконавець може отримати безпосередньо у боржника або у відповідних державних органів.

Інструкцією також запроваджено нові положення щодо захисту прав неповнолітніх. У разі передачі на реалізацію нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають неповнолітні, необхідний попередній дозвіл органів опіки та піклування, що надається відповідно до закону.

Однак, за словами Наталії Панової, у вказаному документі є і недоліки, зокрема, відсутність зразкових форм постанов та інших документів, котрі приймаються державним виконавцем; порядку відновлення втрачених виконавчих проваджень і виконавчих листів, котрі були втрачені з вини ДВС; оцінки критерію можливості або неможливості проведення виконання без участі боржника, або їх проведення від імені боржника при виконанні рішень, у відповідності з котрими боржник зобов’язаний особисто вчинити певні дії або утриматися від їх вчинення; роз’яснення стосовно можливості повторного пред’явлення виконавчого документа, повернутого на підставі частини 3 статті 75 Закону України «Про виконавче провадження»; роз’яснення порядку звернення стягнення на майнові права боржника; порядку зняття арешту з майна боржника у випадку повернення виконавчого документа стягувачеві на його вимогу».

Довідка: У І півріччі 2012 р. підлягало 85 640 виконавчих документів, що на 19 822 документи менше, ніж в аналогічному періоді 2011 на загальну суму 1 919 063 753 грн., що на 518 176 354 грн. більше, ніж в попередньому. За 6 місяців 2012 районними (міськими) відділами державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Закарпатській області виконано 470,3% плану-графіку забезпечення надходження до загального та спеціального фондів Державного бюджету України, який становив 677 500 грн.

zakarpattya.net.ua