Українці сплачують хабарів більше, ніж податків

Олександра Кужель переконана, що корупцію можна подолати лише тоді, коли буде забезпечено громадський контроль.

“Якщо сьогодні немає ясного бачення боротьби з корупцією, жодні податки нас не рятують. Бо за всіма дослідженнями, хабарів ми сплачуємо ще більше, ніж податків”, – наголосила вона.

На її думку, боротьбу з корупцією варто розпочинати із парламентського контролю та посиленням ролі галузевих об’єднаня підприємців.

Кужель пояснила: “Треба підтримувати ті об’єднання, які існують історично, які вже себе зарекомендували як дійсно незалежні інституції. Особливо важливо, що зараз піднімаються профспілки, але не ті, які повністю під Партією регіонів”.

Крім того, за її словами, необхідно, щоб у кожному органі влади були представники підприємців, “делеговані знизу”: “Якщо таким чином не будуть сформовані громадські ради у міністерствах, це знову буде блеф і не буде жодної відповідальності”.

Кужель розповіла, що у опозиції є вже підготовлені пропозиції, щодо забезпечення прав інвалідів та жінок, які народжують.

Вона також додала: “Ми підготували закон щодо створення сімейного бізнесу і самозайнятих осіб. Якщо людина після інституту або після 45 років не має професії, вона має можливість піти в податкову і написати заяву, що вона три роки працює як самозайнята особа тільки в сфері послуг і не сплачує податки, на свій вибір вирішуючи, чи вона в цей час формує свій пенсійний внесок”.

Це потрібно для того, за словами Кужель, щоб “дати можливість вийти з тіні людям, відчути себе не кинутими в цій державі, а підтриманими”.

gazeta.ua