Контрабандисти прорили тунель через кордон!

Через саморобний електрифікований підземний прохід тютюнова мафія проклала колію та пустила вагонетки. Вхід замаскували під туалет.

19 липня цього року стане одним із найвизначніших днів для українських спецслужб. Вперше за історію України знайшли підземний хід, який прорили через лінію кордону контрабандисти. Тягнувся цей хід через українсько-словацький кордон, від передмістя Ужгорода. Знайшли його словацькі спецслужби на території своєї держави.

Підземний хід словацькі спецслужби викрили у дворі однієї з тамтешніх фірм, що спеціалізується на видобуванні з річки гравію. Цей двір доходить майже до лінії кордону, був обгороджений високим парканом. В одній із вантажівок, що виїхала з цього двору, словацькі правоохоронці знайшли захованими під гравієм ящики з контрабандними українськими цигарками. Після виявлення контра­бандної партії цигарок словацькі правоохоронці взяли санкцію на обшук території фірми.

У дворі фірми стояли завантажені гравієм автомобілі. Під час їх обшуку знайшли ящики з цигарками, які цими вантажівками мали везти вглиб країни. Оглядаючи двір, хтось із оперативників звернув увагу на дерев’яну буду туалету, з якої чомусь не було чути притаманного таким спорудам смороду. Двері туалету відчинили та побачили… підземний хід.

Цей тунель, з’ясувалося згодом, міжнародна тютюнова мафія проклала два роки тому. Його довжина — близько 600 метрів, діа­метр — близько метра. Тунель пролягає за якихось 500 метрів від міжнародного пункту пропуску “Ужгород” на глибині 5-6 метрів. Тунель був електрифікований. У його нутрощах проклали колію, якою рухалися вагонетки, що перевозили цигарки. Для будівництва цієї підземної комунікації тютюнова мафія мала витратити для найму професійних гірничих прохідників, купівлі необхідних матеріалів дуже великі кошти. Та надприбутки дозволяють такі витрати. У країнах Євросоюзу пачку цигарок, яку в Україні купуєш за сім гривень, можна продати за 30 гривень. А лише того дня, коли тунель викрили, цим підземним ходом з України переправили до Словаччини 20 тисяч блоків цигарок.

До викритого тунелю словацькі правоохоронці запросили представників Чопської митниці та українських прикордонників. Прикордонники та співробітники СБУ почали шукати, де підземний тунель починається на українському боці. Незабаром початок тунелю знайшли у передмісті Ужгорода, на приватному обійсті.

Коли газета готувалася до друку, будинок, з обійстя якого починався підземний хід у Словаччину, оточили міліціонери та бійці спецзагону СБУ “Альфа”. Це – сучасний нещодавно збудований великий за розмірами будинок на вулиці Запорізькій, повідомив з місця події “ВЗ” співробітник прес-служби Західного регіонального управління Держприкордонслужби Роман Павленко. Будинок розташований приблизно за 200 метрів від лінії українсько-словацького кордону. Присутній поруч із Романом в. о. начальника Чопського прикордонного загону Віктор Потетенін додав, що підземний хід через кордон в історії України викривають вперше. Він також нагадав, що цього року закарпатські прикордонники вилучили у “тютюнової мафії” три літальні апарати та 600 тисяч штук цигарок.

wz.lviv.ua