Багатії ховають в офшорах 21 трлн доларів

За офшорні гроші можна було б вирішити економічні проблеми багатьох країн світу.

Заможні громадяни з усього світу на кінець 2010 року заховали в офшорах близько 21 трильйон доларів, про що свідчить дослідження, виконане за замовленням організації Tax Justice Network, яка бореться проти ухилення від податків. За словами колишнього головного економіста консалтингової фірми McKinsey Джеймса Генрі, ця цифра є консервативною оцінкою, реальний же розмір прихованих від оподаткування багатств може сягати 32 трлн доларів, пише ВВС.

Під час підрахунків захованих грошей експерти враховували тільки грошові кошти, що зберігаються на банківських та інвестиційних рахунках, а не інші активи, такі як нерухомість або яхти. Фахівці звертають увагу на те, податкові надходження, які не доотримують бюджети, достатні для того, щоб істотно виправити фінансове становище багатьох країн.

“З іншого боку, це дослідження – по-справжньому гарна новина. Світ тільки що знайшов велику купу фінансових ресурсів, з яких можна почерпнути кошти для вирішення наших найбільш невідкладних проблем”, – додав Генрі. У доповіді особливо наголошується, що надбагаті громадяни в цілому бідних країн, що розвиваються теж активно користуються офшорами, завдаючи відчутної шкоди бюджетам цих держав.

За оцінкою Генрі, з 1970-х років по 2010 рік громадяни 139 країн, що розвиваються вивели в офшори від 7,3 до 9,3 трлн доларів. Як повідомлялось, за останні два роки українські банки перерахували в офшорні зонита на Кіпр астрономічну суму – 53 мільярди 397 мільйонів доларів. За валютним курсом, що діє останні три роки (8 грн), це більше ніж 400 млрд грн. Для порівняння, державний бюджет на 2012 рік має доходи 367 млрд грн.

tsn.ua