Дитячий садочок у Підполоззях на Воловеччині переповнений – влада мовчить

Ще зовсім недавно у місцевому садочку функціонували 3 групи дітей. Тепер у його приміщенні – ресторан. Нинішній дошкільний навчальний заклад у Підполоззях розташований на першому поверсі колишнього гуртожитку. Цього року його відвідують 27 діток, що навчаються в одній групі.
«Уже сьогодні маємо 32 заяви від батьків, та всіх діток не можемо прийняти, – розповідає виконуюча обов’язки керівника садочку Наталія Понзель.

 

 

 

 

 

 

 

– Маємо одну ігрову кімнату, одразу всім займатися тут – дуже тісно. Ліжками забезпечені, однак за висновками санепідеміологічної служби приміщення має бути значно більшим. Добре, що вже маємо хоча б повноцінний санвузол».

Наталія Василівна проводить екскурсію дитсадком. Приміщення, дійсно, маленькі, особливо спальня та їдальня. «Як діти тут посідають – між ними вже треба боком ходити, – каже пані Пензель. – Тут місця на 26 дітей, а маємо 27, то вже доводиться когось пристосовувати збоку. А кожна мама хоче, аби її дитина сиділа на своєму місці, спала на своєму ліжечку».

Заходимо на кухню, де саме готує обід кухар дитсадочка Марія Самусь. За плечима Марії Андріївни 27 років років роботи з дітками. «Слава Богу, село зростає, – каже Марія Самусь. – У нас багато молоді, багато діток, але садик не безрозмірний. Створили би хоч ще одну групу, але до районної влади не мож ся достукати. Дітей маємо багато, але ніхто нам не доплачує, більшість працівників робить на півставки». Марія Андріївна показує вікна на кухні, заклеєні ватою: «У такому стані всі наші вікна. Будівля стара, їй вже тридцять років. А кідь вітер буде дути – залишимося без вікон. Дивіться, які щілини – недавно залізла ящірка, прийшлось заліплювати шпаклівкою».

«Дітей дуже багато, як прийдуть у столову кімнату – не всім вистачає місця, – розповідає вихователь дитсадочка Марина Веклич. – У різновіковій групі за нормами має бути від 15 до 18 дітей, тож садочок дійсно переповнений. Та що можемо зробити? Батьки продовжують звертатися з заявами і щоб нікого не образити, змушені приймати діток за чергою, яка визначається їхньою датою народження».

 

 

 

 

 

 

 

«Матері села Підполоззя подавали не одну заяву до керівництва району, – зазначає помічник народного депутата Олександра Кеменяша, депутат Воловецької районної ради Марина Райчинець. – Прохання у батьків одне – передати будівлю другого поверху гуртожитку Підполозянської ЗОШ, у приміщенні якої нині знаходиться дитсадок, на баланс Підполозянської сільської Ради для відкриття другої групи та виділення коштів для капітального ремонту, та влада обіцяє, а віз і нині там».

Марина Йосипівна показує колишню будівлю Підполозянського дитсадка: «Тут було прекрасне приміщення, навчалося 3 групи дітей, тепер на його місці, як бачите, – кафе-магазин».

Ось так виглядає оптимізація освіти «по-українськи». Оптимізація, яку вже відчуває чи не кожне село нашого краю. У Під полоззі у дітей відібрали дитсадок і перевели у пристосоване (!) приміщення колишнього гуртожитку. Кажуть, так дешевше…

Народний депутат України Олександр Кеменяш:

 

 

 

 

 

 

«Проблема з дитсадками є дуже болючою для багатьох закарпатських сіл. У 90-х роках багато дитячих садків було чи закрито, чи перепрофільовано. Також через брак коштів будівлі не ремонтувались, не забезпечувався нормальний догляд, тож багато з тих дитсадків, які все-таки змогли продовжити роботу, в поганому стані. Цю ситуацію треба виправляти. Ми говоримо про те, що треба покращувати демографічну ситуацію. Та народжуються діти – а в результаті батьки не можуть влаштувати їх у дитячі садочки. Маємо звернення людей з Підполоззя, працюємо над цим питанням. Я дав доручення нашим депутатам в обласній раді на наступну сесію запропонувати виділення 130 тисяч гривень для того, щоб провести ремонт у дитсадку. Завдяки цьому можна буде покращити умови перебування дітей.

Також паралельно ми працюємо над тим, щоб розширити приміщення садка. Так вийшло, що другий поверх будівлі, в якій розміщений Підполозянський дитсадок, перебуває у власності району. Я вже поспілкувався з депутатами від «Батьківщини» у районній раді, обговорив ситуацію з місцевим активом і буду звертатися до районної ради з пропозицією, щоб цей другий поверх передали сільській громаді, щоб можна було там відкрити ще додаткову групу.

Андрій ІВАНЧУК

nedilya.net