Згідно з розрахунками науковців, Земля вибухне за 16 хвилин

Кінець світу настане в результаті “Великого розриву” Всесвіту.

Темна енергія – загадкова субстанція, що змушує кордони Всесвіту розширюватися з прискоренням, що може стати причиною “Великого розриву” і знищення видимої матерії через 16 мільярдів років. Про це заявили китайські астрофізики у статті, опублікованій в журналі Science.

Група астрономів під керівництвом Сіня Чжана з Пекінського університету (Китай) прорахувала наслідки подальшого розширення Всесвіту під дією темної енергії. Темна енергія досі є багато в чому загадковою субстанцією космічного простору. Вчені вважають, що саме вона відповідальна за все прискорене розширення меж Всесвіту.

Без більш глибокого розуміння природи і властивостей темної енергії вчені не можуть прогнозувати сценарії, за якими буде протікати подальший розвиток Всесвіту. Як заявляють Чжан і його колеги, доля Всесвіту залежить від ключової властивості темної енергії – того, як змінюється її енергія при збільшенні або зменшенні її щільності. Це відношення задається в космології параметром w.

У випадку, якщо цей параметр дорівнює або менший -1, то Всесвіт буде розширюватися безкінечно. Поступове ослаблення гравітації призведе до знищення галактик, зоряних систем, планет і в підсумку – атомів і елементарних частинок.

Автори статті побудували свою модель подальшого розвитку Всесвіту в разі w = -1, і прорахували можливі сценарії загибелі всього, що складається з видимої матерії. Для цього вчені використовували дані, зібрані зондом WMAP, результати проекту з вивчення наднових SNLS3, а також інші астрофізичні відомості, що стосуються темної енергії і темної матерії.

Чжан і його колеги змоделювали поведінку темної матерії для цього параметра і найближчих до нього значень і дійшли висновку, що при значеннях w, рівних або трохи менших за -1, сценарій Великого розриву цілком можливий. За їхніми розрахунками, знищення Всесвіту відбудеться через 103 мільярди років при найбільш сприятливих параметрах моделювання, і через 16,7 – при найбільш незручних.

За підрахунками вчених, всі галактики розпадуться приблизно за 33 мільйони років до Великого вибуху, в тому числі і наш Чумацький Шлях. При цьому Сонячна система припинить своє існування за два місяці до знищення Всесвіту, а Земля втратить Місяць за п’ять днів до години Х. Потім настане черга Землі – наша планета вибухне за 16 хвилин до кінця всього живого, а за 30 атосекунд (10 в мінус 17 степені) до Великого розриву перестануть існувати атоми.

tsn.ua