Різак повернувся: губернатор Ледида прихистив свого одіозного попередника?

Уже два тижні екс-очільник Закарпаття активно шукає собі роботу в Ужгороді. За допомогою у працевлаштуванні Іван Різак звернувся до діючого голови ОДА. Той – не відмовив.

У квітні цього року, після довгоочікуваного, либонь, не виправдального рішення Верховного Суду, яким вирок екс-губернатору Закарпаття Івану Різаку було скасовано і справу направлено на дорозслідування, скандальний політик зазначив у коментарі Дзеркалу Тижня: «Я вже кілька років непублічна особа, повертатися в політику і на Закарпаття не збираюся, а займаюся собою та своїми рідними».

Як стверджують джерела Мукачево.net, через три місяці Різак змінив свою думку та все ж перебрався з Харкова, де з 2007 року працював керівник одного з департаментів на обленерго, до майже рідного Ужгорода.
Подейкують, чи то сам Іван Різак, чи то його рідний брат Василь, професор УжНУ, написав офіційного листа-звернення на ім’я голови Закарпатської ОДА Олександра Ледиди з проханням допомогти у працевлаштуванні дружини екс-губернатора на попереднє місце роботи в Ужгородському національному університеті. До 2005 року вона працювала на хімічному факультеті вишу.

Цю інформацію Мукачево.net частково підтвердив новий проректор УжНУ з науково-педагогічної роботи та перспектив розвитку Роман Офіцинський: «Я чув про це (вірогідність працевлаштування дружини Івана Різака – ред.), однак стадії оформлення документів немає. Справа в тому, що викладацький склад влаштовується на роботу з 25 серпня, тоді ділять години, влаштовують на кафедри і т.д. До цього часу на роботу оформлюють тільки технічний персонал».

Більше того, в УжНУ активно обговорюють можливість працевлаштування у виші самого Івана Різака. Джерела Мукачево.net стверджують, що такий варіант екс-губернатору запропонував діючий голова ОДА Олександр Ледида, запевнивши, що новий ректор УжНУ Віталій Ніколайчук не перечитиме. Та Різак начебто відмовився. Якої саме роботи прагне знайти скандальний політик напередодні виборів – сказати важко.

Нагадаємо, що Іван Різак був заарештований у травні 2005 року. У вересні цього ж року політика звільнили під заставу, а у липні 2007 р. Апеляційний суд Івано-Франківської області засудив його на п’ять років позбавлення волі умовно з відстрочкою на один рік. Підстава – перешкоджання здійсненню виборчого права, масові заворушення та перевищення влади.

У грудні 2007 р. Верховний суд залишив вирок Апеляційного суду Івано-Франківської області в силі.

У 2012 році справою екс-губернатора в порядку виключного провадження зайнялася Судова палата Верховного суду з розгляду кримінальних справ. Підставою для перегляду рішення, яке вже набуло законної сили, є нововиявлені обставини або неправильне застосування чи істотне порушення кримінально-процесуального закону. Клопотання про перегляд рішення мають право вносити судді касаційного (в даному разі — Верховного) суду в кількості не менше п’яти осіб. Домогтися цього непросто навіть екс-губернатору. За припущенням видання Дзеркало тижня, це теоретично могли забезпечити колишній шеф по СДПУ (о) В.Медведчук через А.Портнова.

19 квітня 2012 року Верховний Суд скасував попередній вирок Різаку та відправив його справу на додаткове розслідування.

mukachevo.net