Меру Берегова Іштвану Гайдошу загрожує недовіра

Депутати берегівської міськради повторно розглянуть постанову про недовіру міському голові, яку спершу майже одноголосно провалили.

23 березня на сесії міської ради Берегова вже розглядався проект рішення «Про висловлення недовіри Берегівському міському голові та дострокове припинення повноважень Берегівського міського голови». Ініціатором та автором проекту був Едуард Пуканич, депутат з фракції «Фронт змін», юрист.

Тоді цей проект викликав справжній вибух у сесійній залі – практично весь депутатський корпус піднявся як один на захист Іштвана Гайдоша. З присутніх 34 депутатів проти проекту рішення проголосувало 30, троє утрималося. «За» голосував лише сам Едуард Пуканич.

Сьогодні схоже ситуація вже кардинально змінилася. Спочатку депутат звернувся до Берегівського суду – з адміністративним позовом до Берегівського міського голови Гайдоша Іштвана Ференцовича. Адже на думку депутата голосування відбувалося неправомірно.

Згідно з регламентом міської ради дане питання мало затверджуватися таємним голосуванням, а також попередньо розглядатися на засіданні постійної комісії з питань законності, правопорядку, регламенту та депутатської етики. Нічого цього зроблено не було. І Берегівській районний суд 25 червня 2012 року також визнав дії міського голови Іштвана Гайдоша неправомірними. Суддя О.Фейір зобов’язав міського голову включити проект рішення «Про висловлення недовіри…» до порядку денного найближчої сесії та організувати проведення таємного голосування по даному проекту рішення.

Далі події розвиваються майже блискавично. Відповідно до розпорядження міського голови Берегова І.Гайдоша 18-у сесію 6-го скликання Берегівської міської ради терміново перенесено з 5 липня на 27 липня. І вже на початку липня прес-служба Закарпатської обласної Партії регіонів повідомила, що Демократична партія угорців України підтримає Партію регіонів на виборах. Таке рішення було прийняте на засіданні президії ДСУУ (UMDSZ) у с. Пийтерфолво, що на Виноградівщині. Передумовою цієї співпраці, як йдеться у заяві політичної сили, є забезпечення у виборчому списку Партії регіонів прохідного місця для кандидата від ДСУУ.

Нема сумнівів, що кандидатом у Верховну Раду України від ДСУУ (UMDSZ) є голова цієї партійної організації Іштван Гайдош. Схоже, так завершилася довга гра Іштвана Ференцовича, який ніяк не міг офіційно визначитися, до якого табору примкнути на парламентських виборах – Партії регіонів чи Єдиного Центру.

Однак, домовленості з партією влади не врятували Гайдоша від УБОЗу: 12 липня мер Берегова отримав неприємну звістку, що через неправомірне рішення голови Берегівської міської ради місто недоотримало орендної плати на суму 2 млн. 880 тис. грн. Мова йде про довгострокову оренду земельної ділянки по вулиці Мукачівській, на якій буцімто мали збудувати аквапарк. Однак справа з 2008 року не зрушилася ні на йоту. Звинувачення УБОЗу Іштван Гайдош поспішив спростувати та заявив про намір його дискредитувати.

Хай там як, але цієї п’ятниці 27 липня, на Іштвана Ференцовича знову чекає досить неприємна процедура. Бо голосування «про недовіру» цього разу буде відбуватися таємно. Багатьох цікавить, як тепер поведуть себе депутати з фракцій Єдиний центр, KMKSZ та «Фронт змін».

До слова, незважаючи на результати наступної сесії і голосування, Берегово все-одно скоро може залишитися без міського голови. Адже, зважаючи на обіцянку Партії регіонів, Іштван Гайдош має потрапити до парламенту. Тому кандидатам на це місце вже слід готуватися до виборів. Хоча всяке ще може статися…

Іван Романчук

mukachevo.net