Астрономи знайшли сестру-близнючку Сонячної системи

Астрономи встановили, що в системі “Кеплер-30” три виявлені екзопланети і зірка обертаються в одній площині – так само, як це відбувається у Сонячній системі.

Зазначимо, сама ж зірка “Кеплер-30” за розмірами теж нагадує Сонце. Одна з виявлених екхопланет має діаметр, який у 4, а дві інші – більше, ніж у 10 разів перевищують діаметр Землі. Період їх обертання становить 29, 60 і 143 дні відповідно, говорять науковці.

Як показало дослідження, усі виявлені екзопланети обертаються в одній площині і вісь їхнього обертання майже збігається з віссю обертання самої зірки. Ці дані вдалося отримати завдяки спостереженням за великими плямами на поверхні зірки. Обертаючись разом із зіркою, вони зменшують її світіння кожні 16 днів.

Вчені виявили, що положення всіх трьох планет часто збігається з положенням зоряних плям. Оскільки розмір плям набагато менший від розміру самої зірки, то такий збіг означає, що нахил орбіт планет майже не відрізняється.

Зазначимо, що досі збіг площин орбіт планет вважався властивим лише Сонячній системі. Він є головним свідченням утворення планет із протопланетного диска. Крім того, збіг площин орбіт говорить про те, що планети системи не відчували сильних гравітаційних впливів ззовні.

tsn.ua