Депутати Іршавської райради боротимуться з лептоспірозом і гризунами

У п’ятницю, 27 липня, відбудеться друге засідання десятої позачергової сесії райради шостого скликання.

Напередодні депутати зібралися, аби опрацювати проекти рішень на спільному засіданні постійних комісій. Запропонували внести зміни до порядку денного.
Одне питання знімуть з розгляду, щоб для початку пройшло процедуру регуляторного акта, інше додалося у зв’язку з необхідністю внесення до нього технічних коректив. У «Різному» планують прийняти звернення до обласної влади та відповідного міністерства про визнання музеї-кузні «Гамора» пам’яткою культурно-історичної спадщини місцевого значення.

Жваву дискусію в народних обранців викликала Програма профілактики захворюваності лептоспірозом у районі на цей та наступний роки. Райсанепідемстанції потрібні кошти на боротьбу з мишовидними гризунами.

Голова райради Станіслав Сухан наголосив, що як керівництво об’єктів соціальної сфери, так і приватні підприємці відповідні заходи проводять власними силами, а на програму ж виділяються державні кошти. Як пояснив начальник відділу охорони здоров’я Антон Горзов, лептоспіроз – й справді захворювання не з легких, дає ускладнення на нирки, що може призвести до смертельних наслідків. Представник райсанепідемстанції Єлизавета Тарнавська додала, що заходи боротьби з гризунами проводяться також у приватних будинках ромського населення, відкритих водоймах тощо.

Програму запропонували затвердити на сесії райради, а доповідачу рекомендували в подальшому до проекту рішення подавати ще й аналіз ефективності від вже використаних коштів. Як зазначила начальник фінансового управління РДА Оксана Симчик, за пропозиціями депутатів райради та райдержадміністрації з обласного і державного бюджетів у вигляді субвенцій надійшло більше п’яти мільйонів гривень. Їх мають розподілити за цільовим призначенням.

До прикладу, гроші використають на ремонт, реконструкцію будівель, систем опалення, благоустрій дитсадків Іршави, Сільця, Арданова, Дунковиці, Приборжавського, Білок, виготовлення проектно-кошторисної документації на перебудову ЗОШ І-ІІ ступенів в Ільниці тощо.

Держкомзем у районі та місті просить кошти на розробку схеми землеустрою й техніко-економічного обґрунтування, використання і охорони земель. Це дасть можливість забезпечити екологічно-економічну доцільність сівозмін та впорядкувати угіддя по сільгоспвиробниках, які мають у користуванні понад сто гектарів. Наразі у районі два таких господарства: «Лан» та «Чизай». Аби це вирішити, для початку затвердять районну програму.

Сухій потрібно фінансово допомогти для проведення грошової оцінки землі. Майже половину коштів сільський голова віднайшов у місцевому бюджеті.
Відділу охорони здоров’я РДА необхідно в повному обсязі профінансувати програми, спрямовані на лікування хворих на ревматоїдний артрит та ниркову недостатність. Окремі пропозиції стосувалися проблем закладів освіти Брідської та Дубрівської сільських рад. Ці клопотання до сесії опрацюють підрозділи райдержадміністрації і нададуть свої пропозиції.

На засіданні постійних комісій порушувалися й питання боротьби з амброзією полинолистою, борщівником Сосновського, а також забезпечення пожежною сигналізацією об’єктів бюджетної сфери району.  Низка проектів рішень стосується комунального майна району. Про них доповідав в.о. начальника відділу управління майном спільної власності територіальних громад сіл, міста району Іван Батрин. Про це  повідомили в Іршавській райраді.