На Іршавщині говорять про майнові права дітей

Захист майнових прав дітей та питання пов’язані з діяльністю служби у справах дітей райдержадміністрації було винесено на позачергове засідання комісії з питань захисту прав дитини, що проходила минулого тижня. Серед найбільш резонансних питань порядку денного стало питання виселення малолітніх дітей.

Службі у справах дітей райдержадміністрації стало відомо про факт виселення громадянином М, власником будинку на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом, трьох неповнолітніх дітей, які фактично проживали разом із матір’ю – громадянкою З. в цьому будинку. Власник там не проживав та зареєстрований не був. Діти могли опинитись на вулиці. І це його не схвилювало.
  
В ході вивчення даного питання було з’ясовано, що громадянка З. проживала в цивільному шлюбі з нині покійним громадянином С. –   братом теперішнього власника будинку. Визнання батьківства за громадянином С. по відношенню до малолітньої К. відбулося в судовому порядку. А, отже, дитина мала всі підстави для виділення їй частки в будинку, в якому вона тривалий період зростала і проживала. Однак мати не вчинила відповідних дій на здійснення правочину щодо прийняття від імені малолітньої К. належної їй частки на нерухоме майно, хоча мала досить часу, щоб провести таке оформлення.
 
Тому службою у справах дітей, за результатами вивчення та розгляду комісією з питань захисту прав дитини питання щодо виселення дітей, скеровано клопотання в прокуратуру району для реагування по факту необхідності захисту житлових прав малолітніх. Дітей взято на облік служби у справах дітей, як таких, що опинились в складних життєвих обставинах. Одночасно з клопотанням до районної прокуратури, від імені райдержадміністрації  скеровано також клопотання до сільського голови щодо сприяння з його боку в припиненні процесу виселення, оскільки, остаточну крапку в цьому питанні має поставити суд.
 
А допоки відбуватимуться всі необхідні судові процедури, діти проживатимуть у бабусі в іншому населеному пункті на території району. Тим паче, що за результатами проведеної службою у справах дітей роботи, встановлено, що на даний час діти проживають у неї в належних матеріально-побутових умовах разом з мамою дітей, де вони  фактично й зареєстровані.
            
Не менш важливим було питання щодо стану утримання та розвитку дітей в прийомній сім’ї С., де батько-вихователь, маючи на утриманні 3-ох прийомних дітей, з останніх сил намагається дати підліткам належне сімейне оточення. Прийомна мати не повністю була готова до вирішення проблем щодо особливостей розвитку, стану здоров’я, з якими зустрілася прийомна сім’я. Виїхала на роботу за межі України.  Обставини ускладнили й проблемність знаходження спільної мови зі старшою прийомною дитинною Л., яка, маючи перехідний вік, намагається всіляко самоствердитись й не завжди слухається свого прийомного батька.
 
Працівники   служби  у справах дітей  за сприянням служби у справах дітей облдержадміністрації проводять роботу щодо пошуку форм влаштування прийомних дітей К. Т. Стосовно неповнолітньої Л. проводиться профілактична та профорієнтаційна  робота. Дівчину переконано в доцільності професійного навчання. Всім структурним підрозділам райдержадміністрації слід скоординовано діяти з врахуванням наказу Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства внутрішніх справ України від 01.06.2012 року «Про взаємодію місцевих органів виконавчої влади з питань здійснення контролю за умовами утримання, виховання дітей-сиріт та дітей,позбавлених батьківського піклування, які виховуються в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу, соціального супроводження прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу».
 
Також, на засіданні комісії було одноголосно схвалені висновки про доцільність вчинення правочинів громадянам С. і К. щодо нерухомого майна, право користування яким мають неповнолітні.
  
Обговорення наведених вище питань й прийняття комісією з питань захисту прав дитини рішень по ним є свідченням активної та компетентної роботи структурних підрозділів РДА у вирішенні проблемних питань між батьками та їх дітьми, опікунами, піклувальниками неповнолітніх та їх підопічними в ході реалізації державної політики з питань захисту прав дитини.

 Іршавська РДА