На Україну чекає “голодний рік”

Вкрай несприятливі погодні умови призвели до того, що українські аграрії збирають дуже малі врожаї зернових.

Через це восени ціни на продукти підскочать, знизиться експорт і виросте тиск на гривню. Лише оптимістичні заяви уряду розбавляють цю похмуру картину. Так, за словами прем’єра Миколи Азарова, погода не надто позначилась на врожаї, і він буде не набагато гіршим за попередній рік. Кабмін прогнозує збори зернових на рівні 46-47 млн тонн, пише “Фокус”.

Самі ж аграрії називають слова чиновника маячнею, і кажуть, що збори будуть значно меншими. Наприклад, у Криму врожайність впала у три рази. “У поточному році Україна збере найгірший врожай за останні п’ять років. Це буде близько 40 мільйонів тонн”, – переконаний президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса.

Збитки агросектора УКАБ оцінює у 40 мільярдів гривень, проте лише 5,5 викликані поганою погодою. Важливіше те, що українські ціни на зерно нижчі за світові: через це аграрії втратять 29 млрд грн, а підвищення вартості оренди землі збільшить їх витрати ще на 4,5 млрд. Звичайним споживачам неврожай відгукнеться тотальним ростом цін на продукти. Світові ціни на сільгосппродукцію ростуть вже другий місяць поспіль, і ця тенденція захоплює дедалі більше країн.

Так, ріст цін на зерно потягне за собою в першу чергу ціни на м’ясо та молоко, а також крупи і муку. Наприклад, у собівартості свинини на корм припадає 60%, через ріст цін на кукурудзу ця складова вже виросла на чверть, а це вже плюс 15% до ціни кінцевого продукту. Приблизно такий же ріст передбачається на молочні продукти і на продукція птахівництва.

У хлібній галузі, де питома вага муки у собівартості вища, ціни можуть підскочити на 20%. У результаті вже у листопаді можна буде спостерігати прискорення інфляції. Економісти також попереджають, що приховування Кабміном правди про реальний стан справ в агросекторі може зіграти злий жарт проти самого уряду: реальні доходи бюджету будуть значно нижче запланованих. Зниження валютних надходжень від зернового експорту створить додатковий тиск на нацвалюту і може стати ще одним із факторів її девальвації.

tsn.ua