Більше 14 мільйонів виділено на розвиток гірського села Терново на Тячівщині

Село Терново на Тячівщині – одне з найбільших сіл України і Закарпаття за територією і чисельністю населення. До його складу також входять два села Вишоватий та Петрушів, що мають статус гірських населених пунктів. Загалом тут проживає близько 8900 чоловік.

Відтак села мають значні природні і людські ресурси для сталого розвитку: мальовничі передгір’я, лісові масиви, етнокультурний потенціал. В рамках програми Добросусідства Румунія – Україна створено Ресурсний центр.

Громада надає перевагу розвитку народних промислів та туризму, збереженні етнокультурної спадщини, транскордонному співробітництву. Загалом, на соціально-економічний розвиток села Терново у цьому році заплановано більше 14 мільйонів гривень.

Багато чого вже зроблено. З найважливішого – підвідний газопровід до села Вишоватий. Це дало старт газифікувати майже 950 будинків, з них у 17 –ти вже підключено «голубе паливо», 100 – в очікуванні. До початку опалювального сезону його вкрай необхідно провести у сільську школу та дитячий садочок, інші об’єкти соціальної сфери. З цим питанням звернувся голова сільського комітету Вишоватий Іван Рошканюк до голови Тячівської адміністрації Михайла Шелевера на виїзному прийомі громадян. Взагалі тема газифікації постала найбільш актуальною на цій зустрічі. Дехто із заявників прийшов навіть уточнити ціни на газ та певні адміністративні процедури.

 

 

 

 

 

 

 

Чимало звернень стосувалося й покращення електропостачання, зокрема заміни електроопор, вуличного освітлення. Ця робота вже розпочалася на вулицях Партизанській, Хмельницького, Вайди. Планується здійснити ремонт повітряних ліній : 0,4 кВ із заміною опор та проводу довжиною 14, 78 км, а також 10 кВ довжиною 4, 5 км.

А от колективне звернення мешканців вулиці Глибока з села Вишоватий, яке надала Марія Лавришин, голова адміністрації Михайло Шелевер та керівники служб розглянули на місці. Для цього посадовці пройшли той нелегкий шлях на авто й пішки, що доводиться щодень долати людям з гір до благ цивілізації – магазину, амбулаторії, місця роботи. На сьогодні тут налічується 20 дворогосподарств, в них проживає майже 100 осіб, в тому числі дві багатодітні сім’ї. Люди фактично відірвані від світу, бо дорожнє сполучення не витримує жодної критики. Тож тягають важкі продуктові сумки на плечах по декілька кілометрів гірськими вершинами, так як у давнину носили «бесаги».

Також цього дня не залишились поза увагою Михайла Шелевера звернення незахищених верств населення. Декілька сімей попросили матеріальної допомоги, інвалід Василь Герич – сприяння у перекритті покрівлі власного будинку, інвалід Ганна Козичар – у газифікації оселі.

Підсумовуючи виїзний прийом, голова адміністрації Михайло Шелевер наголосив, що всі заплановані роботи з соціально-економічого розвитку села Терново будуть виконані. Окрім того з’явилася можливість встановити спортивний майданчик зі штучним покриттям. А це теж важливий проект для населеного пункту.

Якщо деякі села Тячівщини взагалі не мають власного виробництва, то ситуації у Тернові краща. Тут працюють – агрофірма «Карпати» та спільне українсько-італійське підприємство з пошиття одягу «Тернотекс ЛТД». Як зазначив сільський голова Василь Кустрьо створений декілька років тому за кошти Європейського Союзу в рамках програми Добросусідства «Румунія – Україна» Громадський Ресурсний Центр відкриває хороші перспективи для розвитку транскордонного співробітництва.

Надзвичайні краєвиди, багата етнокультурна, ентузіазм громади і сприяння з боку влади – важливі складові соціально-економічного розвитку гірських гірських населених пунктів Тячівщини. І робота, в цьому напрямку триває.

Любов Немеш

tyachiv-rda.gov.ua