В унікальному куточку Закарпатських гір зріє рекордний урожай персиків

Цьогорічний урожай персиків тішить садівників. Вони кажуть: востаннє такий був 10 років тому.

Дмитро Боднарюк має понад 2 тисячі персикових дерев 40 сортів. За 20 років садівництва його фруктовий сад на вершині Чорної гори у місті Виноградів із 6 соток розрісся до 2 гектарів.

Сюди веде лише вузька кам’яниста стежка. Тут – унікальний клімат, схожий на іспанський, хвалиться чоловік. На горі надзвичайно спекотно та сухо. Взимку найнижча температур: -12º. Влітку – доходить до 45º тепла. Саме в таких умовах персикові дерева ростуть і плодоносять найкраще.

«Дякуючи висоті, де знаходиться цей персиковий сад, дуже мало землі і багато каменю. Відповідно, дуже мало вологи, температурний режим дуже високий. Його коріння дуже гріє. Саме коріння. І сонце і сухе повітря, як не дивно, листя не спалює», – пояснює Дмитро Бондарюк.

Завдяки такому клімату на горі дають хороший урожай персикові дерева всіх сортів. Садівники обробляють їх від шкідників лише ранньою весною – до періоду цвітіння. І восени, коли зберуть урожай. Підживлюють дерева курячим послідом і встеляють біля стовбура соломою з дубовим листям. Тому персики – екологічно чисті.

Наталія Мартишинець годинами може вихваляти кожен сорт. Король серед них – Діксірет, має ідеальні форму, колір, смак та добре транспортується. Найвибагливіший і найніжніший – італійський сорт Фаворит Мореттіні.

«Він величезний. І буквально за одну ніч він надувається і стає такий красивий ранком. На смак він прекрасний. Солодко, трохи з кислинкою і з мускатним ароматом», – розповідає садівниця.

Усі дерева в саду невисокі. Їх двічі на рік обрізають. Кожне дає по 70 кілограмів урожаю. Садівники продають персики на закарпатських ринках. Кажуть: якісний, дозрілий і солодкий плід має пахнути.

Найвища гуртова ціна – 20 гривень за кілограм. Найнижча – 5. Господині варять смачні персикові джеми та повидла, вітамінний сік п’ють замість води цілий рік. А ще – женуть із персиків запашний міцний трунок.

Почергово плодоносять персики на Чорній горі від початку червня до середини жовтня. Зароблені за сезон гроші годують сім’ї садівників увесь рік.

fakty.ictv.ua