Заощадити 140 тисяч гривень на зменшенні енерговитрат щороку може кожна школа на Закарпатті.

Такий висновок зробили експерти громадської організації «Форза». За фінансової підтримки Швейцарії, українські фахівці вираховували, як можна економити енергоносії у школах.

Відтак, на їхню думку, для досягнення бажаного результату у навчальних закладах потрібно замінити лампочки на енергоощадні, позалатувати дірки у стінах та замінити старі енергозатратні плити. Всі витрати мають окупитися за півтора-два роки, сподіваються експерти.

Навіть у школах з новими сучасними і енергоощадними котельнями є чимало проблем. Під час проекту «Школи крокують до енергозбереження» фахівці обійшли три навчальні заклади в Ужгородському районі та за допомогою спеціальних приладів – тепловізорів – визначали, як втрачається енергія.

«Енергоаудит проводився взимку. Що цікаво, у всіх наших школах були встановлені нові котельні. Але замулені батареї та недостатні насоси призводили до того, що тепло було неякісним», – розповідає голова громадської організації «Форза», яка втілювала проект в Україні, Леся Лойко.

Ще одна суттєва стаття заощадження – заміна старих електроплит у школах на сучасні. Директор Середнянської школи Андрій Югас уже порахував, що це дозволить заощадити до 30% енергії.

«Плити у нас стояли ще радянські, астраханські. Таких дві по три конфорки. На них щодня витрачалось по 120 кВт. На заміні зекономимо суттєво», – говорить Андрій Югас.

140 тисяч економії щороку

Аудитори спочатку виміряли втрати тепла, потім порахували їх і запропонували школам, що потрібно зробити, щоб заощадити. Цифри, переконує Леся Лойко, вразили.

«Загалом буде економія приблизно на 24% по всіх енергоносіях, у грошовому вимірі це приблизно 140 тисяч гривень на рік. Це, відповідно, економія бюджетів усіх районів за освітніми програмами».

Крім енергоаудиту, спеціалісти проводили й енергоощадне навчання. За словами експерта проекту Наталії Волошиної, робота велася як з учнями, так і з учителями.

«Ми обговорювали з дітьми, що таке енергія, – розповідає Волошина. – Пояснювали, що потрібно відключати воду, коли чистять зуби, набирати воду, коли миють посуд, замінювати лампочки на енергоефективні, зачиняти двері, вимикати електроприлади».

У вересні фахівці планують провести семінар для керівників усіх освітніх установ Закарпаття і розповісти, як варто заощаджувати енергію.

radiosvoboda.org