На Закарпатті найбільше в Україні геотермальних джерел. З-під землі тече цілюща гаряча вода

Це прекрасна туристична принада. У теплих басейнах люди лікують тіло та заспокоюють душу.

Закарпатська сірководнева термальна вода – надзвичайно цілюща. Вона багата на залізо, натрій, калій, йод та фтор. Таке поєднання елементів є лише у чотирьох куточках світу.

«Курильські острови, Нова Зеландія, Ісландія та Берегово. Мінералізація нашої води становить 24%. Температурний режим у неї становить 42 градуси на виході», – звітує директор термальної купальні Олександр Цанько.

Термальну воду добувають зі свердловин завглибшки 1200 метрів. Її температура – +55 градусів. На поверхні її охолоджують і наповнюють басейни.

«У залежності від того, який басейн, температура води є 32, 24, 36 і 38 градусів. Насправді, це європейський стандарт. І ті купальні, які є недалеко у Мадярщині, у Гойдусобосло, підтримують таку саму температуру», – розповідає керівник проекту з будівництва термальної купальні Сергій Лесько.

На Закарпатті діють 3 купальні з термальною водою. Найбільша – у селі Косине. У цій красі душа відпочиває, а тіло лікується. У 5 теплих басейнах – сотні людей з усієї України. Купальні облаштували фонтанами, є підводний масаж та джакузі.

Ця вода лікує опорно-руховий апарат, ревматизм, хвороби нирок, артрит, радикуліт та навіть ожиріння. А ще – заспокоює нерви, підвищує імунітет і зміцнює організм.

«Вода тут – дуже цілюща. Лікує, у першу чергу, нервову систему. По-друге, суглоби. У кого болять кісточки – приїжджайте сюди», – каже туристка з Косина Ніна Фроляк.

«Краще їхати сюди, ніж на море. Тому що тут дуже корисно для здоров’я. Відпочиваєш – як лікуєшся», – погоджується туристка з Вінниці Ольга Півторак.

Купання у басейні для дорослого коштує 40 гривень на день. Для дітей до 6 років – безкоштовно. Поблизу джерел – розвинена інфраструктура. Гарні дороги, парковки, а головне – недорогі готелі. Номер на двох коштує 200 гривень.

Годують відпочивальників переважно смачними угорськими стравами. Точні запаси термальної води поки не досліджені. За останні півстоліття розвідано понад 30 свердловин. Лікувальну воду бурого кольору викачують лише з трьох.

Дістатися до купалень досить легко. Від Мукачевого 30 кілометрів до Берегова можна доїхати автобусом. Так само можна дістатися і з Ужгорода.

Місцеві чиновники підготували десятки проектів будівництва оздоровниць на базі геотермальних джерел. Тепер шукають інвесторів, які допоможуть уміло використати цілющий скарб під ногами.

fakty.ictv.ua