Олександр ЛЕДИДА: «Закарпатське суспільство має високий рівень політичної культури»

У п’ятницю, 27 липня, в ефірі телеканалу «Тиса-1» вийшло інтерв’ю з керівником краю Олександром Ледидою. Мова йшла про актуальні питання з життя закарпатців, соціально-економічну та політичну ситуацію в області. Пропонуємо Вашій увазі найцікавіші фрагменти розмови з головою облдержадміністрації.
Улітку край спіткало одразу кілька НС. Зокрема, червнева негода на Перечинщині та Великоберезнянщині. На яку допомогу мешканці районів можуть розраховувати?

Такі стихійні лиха спіткали не тільки Закарпаття, стихія завдала збитків і решті країни. Як господарству, так і людським оселям. На Перечинщині постраждали будинки державного управління, пошкоджені дороги, берегоукріплення, помешкання закарпатців. Тож було прийняте рішення про виділення коштів на закупівлю матеріалів з обласного бюджету. Кошти були передані до районних бюджетів, а потім – сільрадам, які склали акти, оцінили збитки. Щоб ліквідувати наслідки стихії, були закуплені покрівельні матеріали, відтак, люди за короткий термін могли полагодити дахи. Про компенсацію з боку центральних органів влади не йдеться. Існує практика страхування – кожен громадянин повинен страхувати свою оселю. Ми розуміємо, що багато закарпатців цього досі не роблять. Тому провели засідання комісії з надзвичайних ситуацій, щоб надати допомогу.

До теми надзвичайних ситуацій – не можна не згадати про проблеми з переселенням мешканців Солотвина. Яким чином влада буде переконувати переїздити солотвинців до новозведеного масиву у Тереблі?

Запросимо їх відвідати новобудови особисто, щоб вони на власні очі побачили, які їм надаються умови у разі переїзду. Ті, хто вже побував там, задоволені. У новому кварталі є сучасний садочок, школа, комунікації, – словом, вся необхідна інфраструктура. Тобто, зроблено все для комфорту майбутніх мешканців. Державою також виділені кошти на проектування нової алергологічної лікарні, яку заплановано звести у Тереблі, та будівництво нового солерудника. Тож люди, які туди переїдуть, матимуть у перспективі роботу. Силою нікого не переселятимуть: якщо людина підписала папери, відмовившись від переселення, то це вже на її страх та ризик – уся відповідальність за можливі наслідки лягає на неї. Рішення по переселення приймає кожна людина особисто.

Житловий масив будувався у дуже стислі строки, тож залишається питання якості…

Якість зведених будівель висока, цьогоріч нам ще треба буде зробити облицювальні роботи та взагалі завершити всі завдання по цьому об’єкту. Вже є доручення Президента про виділення коштів з резервного фонду Кабміну – близько 16 мільйонів гривень. Сподіваюсь, гроші протягом місяця вже надійдуть, а восени ми завершимо всі роботи.

Щодо будівництва соціального житла. На кого розрахована ця програма? Адже, аби стати власником квартири, необхідно мати дохід у 5 тисяч…

5000 – це сумарна зарплата членів родини, необхідна для отримання кредиту. Нині вже йдеться про пом’якшення умов надання такого кредиту. Можуть бути залучені гарантодавці, тобто ті, хто надасть гарантії у виплаті кредиту. Це можуть бути родичі, організація, де працює людина, тому впевнений, що коло потенційний позичальників стане ширшим. Гадаю, для молодих сімей – це хороша перспектива. До прикладу, у Києві, Київській області вже великі черги охочих отримати такі кредити. Все залежить від людей, які подадуть заяви на отримання такого житла. Одна сім’я у Закарпатті вже отримала квартиру. Впевнений,таких родин у нас ставатиме все більше. Фінансування цієї ініціативи – виключно з державного бюджету.

Ще одна актуальна для області проблема – дороги. Гроші є, проте Закарпаття опинилося у переліку, тих регіонів, що не використали наявні кошти.

Мова йшла про комунальні дороги. Тож кошти направляються у сільські та селищні ради. Область для ремонту та будівництва комунальних доріг не має коштів. Тобто сільрада, міська рада повинні зробити проектно-кошторисну документацію, експертизу, знайти замовника та виконати ці роботи. Нині на рахунках селищних та сільрад є 27 мільйонів гривень. Раніше це робилося через райони. Зараз же, щоб надати більше повноважень органам самоврядування, діє така процедура. Багато громад не готові до цієї роботи. Є вже моє доручення, щоб залучити обласне управління комунального господарство на допомогу сільрадам саме у підготовці документації. Робиться це для того, аби максимально ефективно використати кошти і за літній період відремонтувати дороги. Щодо доріг загального користування, то тут все нормально. Зокрема, ведеться ремонт проблемної дороги у напрямку Мукачево-Берегово. На це піде 20 мільйонів гривень. Ще 30 мільйонів виділено на дороги у Свалявському районі, а також – в Ужгороді, та інші автошляхи. Нинішні технології, що використовуються для ремонту доріг, дають нам можливість здійснювати роботи до кінця листопада.

Дороги, кажуть, стали одним з неприємних вражень для туристів з Європи. Як Ви розцінюєте проведення Євро-2012 для Закарпаття. Адже очікування були чималими, натомість, реальна картина досить скромна – до нас приїхало небагато іноземців…

Я б не назвав Євро – втратою для Закарпаття. Туристи, котрі їхали через область зупинялися у наших готелях, тут харчувалися, купували продукцію. Тільки три гри футбольної першості відбулися у Львові, решта ж уболівальників, команди яких грали у Харкові, Києві чи Донецьку, здебільшого ,добиралися літаками. Євро-2012 – це позитивний імпульс для країни та Закарпаття, зокрема. Багато чого було зроблено, до ладу приведена інфраструктура кордонів, прикордонних частин та багато іншого. Зараз на кордоні не побачиш черг – це здобуток Євро-2012.

У продовження футбольної теми – чи є надія, що ФК «Говерла» таки гратиме на ужгородському «Авангарді»?

Справді, перший матч закарпатці зіграли на «Львів-Арені». У свою чергу, закарпатська влада всі пропозиції клубу стосовно приведення до ладу стадіону, навколишньої інфраструктури виконала. Проблема у коротких термінах проведення робіт. Комісія, яка інспектувала стадіон, зафіксувала, що ще не всі вимоги виконані. А вони доволі високі для команд, що грають у Прем’єр-лізі. Наступного тижня комісія, гадаю, знову буде на Закарпатті. Якщо її представники позитивно оцінять стан справ на стадіоні, то вже з наступного місяця матчі проводитимуться на ужгородському стадіоні. Проте, найголовнішу роль у цьому, наголошую, має зіграти комісія Федерації футболу України.

До блоку політичного. Нещодавно Вас переобрали головою обласного партійного осередку. На Вашу думку, які шанси має провладна партія у цій виборчій кампанії саме на Закарпатті?

До старту виборів кожна політсила оцінює свої сили по максимуму. Ці вибори проходитимуть і по мажоритарній системі, тому кожен «мажоритарник» також розраховує на перемогу. Інакше, ніхто б не брав участь у виборчій кампанії. Партія Регіонів як самостійна політична сила показує стабільний результат на всіх виборах починаючи із 2004 року. Зрозуміло, що з позиції влади на вибори завжди йти важче. Простіше, мабуть, опозиції, бо нічого не треба робити – лише критикувати. Проте нині економічні та соціальні показники вказують на стабілізацію ситуації в країні. Тож нині закарпатці цінують стабільність, впевненість у завтрашньому дні. Тому Партія Регіонів завдяки своїй політиці має шанси отримати підтримку закарпатців на цих виборах.

17 липня відбулося засідання обласної ради на якому не за першим разом, проте прийняли зміни до бюджету. Спільне голосування Партії Регіонів та Єдиного центру є наслідком домовленостей?

Треба зрозуміти, що вільні лишки бюджету, ділилися відповідно до потреб кожного району. Тобто 22 мільйони розділилися на садочки, школи, медицину, культуру. Зміни до бюджету зажди дуже важко проходять, бо потреба є у сотнях мільйонів, а реально зароблено минулоріч тільки 22. Вони ж і підпадали під систему розподілу. Кожна з політичних сил в області і по-своєму бачить вирішення проблем регіонів. Тому були обрані представники фракцій, які визначили ті напрямки, які потрібно покращувати у кожному районі, на кожному об’єкті. Дійшли згоди і проголосували. У цьому випадку домовленість була підписана всіма фракціями, не тільки ПР та Єдиним Центром, а й Фронтом Змін, Батьківщиною, представниками угорських партій. Що стосується економіки, розвитку Закарпаття, то тут політичні амбіції залишаються осторонь, здоровий глузд перемагає – є порозуміння та об’єднання.

Ви вважаєте це голосування своєю перемогою?

Це перемога закарпатців, перемога депутатів обласної ради, а обласна адміністрація тільки вносить пропозиції і мотивує, чому треба дати кошти на той чи інший об’єкт. Опісля – обговорення та голосування у сесійній залі.

 У партійних списках з’явилися нові прізвища, натомість Сергій Мошак, Василь Іванчо не братимуть участь у виборах, чи може вони підуть за партійним списком?

Усі члени партії будуть брати участь у виборах. Якщо когось не буде у списку, чи на мажоритарному окрузі, то людина підтримуватиме кандидатів від нашої політсили, щоб вони пройшли та стали депутатами. Більш змістовно на питання можна буде відповісти після партійного з’їзду, що відбудеться наприкінці місяця в Києві, де буде затверджено список. Однозначно що Партія Регіонів висуне свого представника на кожному окрузі.

Михайла Ланя Ви рекомендували у члени партії? Адже раніше він представляв Єдиний Центр…

Ця людина бачить нові перспективи розвитку нашої політсили. Мене мало хвилює, членом якої партії він був раніше. Натомість, цікавить професіоналізм особистості, наскільки вона здатна представляти інтереси Закарпаття у Києві, і те, що вона робить безпосередньо в області. Якщо ми бачимо в людині перспективу, то беремо її в партію.

Щодо домовленостей між Єдиним Центом та Партією регіонів – якщо вони є, то наскільки глобальні?

Важко сказати. Наприклад, чи є домовленості між футбольними командами, що виходять на поле? Кожна хоче добитися результату. Тож навіть між тими силами, які мають домовленості – це Фронт Змін, Батьківщина, правила діють тільки на старті. Ви побачите, наскільки буде «гарячою» пора виборів. Я не вірю у домовленості між політичними силами.

У ЗМІ активно обговорюють повернення на Івана Різака. Чи мали Ви зустріч з екс-губернатором? Можливо, пропонували йому роботу?

Івана Різака я бачив востаннє 4 чи 5 років тому. Навіть більше. Те що він повернувся на Закарпаття – це нормально, кожен закарпатець має право жити та виховувати дітей тут, де народилися його батьки, діди.

Якщо він звернеться до вас, ви йому допоможете?

Допоможу, як і кожному закарпатцю у вирішенні його проблем. Він працював у свій час, коли йому ставили свої завдання і сьогодні критикувати його недоречно. Я ніколи не критикував жодного попередника. Твою роботу оцінять люди.

Ви можете гарантувати, як керівник краю, спокійні вибори в області?

Спокійних виборів ніколи не було і навряд будуть. Це змагання, політична боротьба. Проте, варто зазначити, що нині політична еліта, закарпатське суспільство має високий рівень політичної культури. Проаналізувавши всі виборчі кампанії у Закарпатті з 2002 року, можна сказати: Закарпаття може слугувати прикладом толерантності для всієї України. Уже нині можна почути заяви про майбутні фальсифікації на виборах. Це піар, який використовують усі політичні сили, особливо ті, які не впевнені у власних можливостях. Ті, хто не подолають прохідний бар’єр, будуть говорити, що їх не допустили у ЗМІ, у них вкрали голоси. Нехай Європа дивиться, оцінює.

zakarpatpost.net