Сьогодні дано старт виборчій кампанії в Україні

Сьогодні, 30 липня, починається кампанія з виборів народних депутатів України. Вибори, які відбудуться 28 жовтня, проводяться за змішаною системою – по 225 народних депутатів обираються за партійними списками і в мажоритарних округах.

За мажоритаркою можна балотуватися або від партії, або шляхом самовисування. Прохідний бар’єр для партій за партійними списками на цих виборах становить 5%. Востаннє вибори до парламенту за змішаною системою проводилися в 2002 році, і прохідний бар’єр тоді становив 4%.

На відміну від усіх попередніх парламентських виборів реєструвати кандидатів, які балотуються за мажоритаркою, буде ЦВК, а не окружні виборчі комісії. Обов’язковою умовою для реєстрації кандидата-мажоритарника є внесення застави в сумі 13 тис 224 грн, партійного списку – 2 млн 204 тис грн.

Документи для реєстрації як партійних списків, так і кандидатів у мажоритарних округах, повинні бути подані до ЦВК не пізніше 13 серпня, після чого ЦВК не пізніше, ніж на п’ятий день повинен ухвалити рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації.

Ще два дні відводиться на виправлення помилок і неточностей в документах, поданих для реєстрації кандидатів. Таким чином, реєстрація кандидатів у депутати повинна завершитися 20 серпня.

Відповідно до чинного законодавства, у виборах не зможуть взяти участь лідер опозиції екс-прем’єр-міністр Юлія Тимошенко і екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі.

Міжнародні організації вважають кримінальні справи проти Тимошенко і Луценка політичними, і вже заявили, що парламентські вибори в Україні не будуть визнані демократичними, якщо ці представники опозиції не братимуть у них участі.

За даними соціологічних опитувань, за партійними списками до парламенту проходять Партія регіонів, об’єднана опозиція ВО Батьківщина, партія УДАР Віталія Кличка і Комуністична партія України. Також мають шанси подолати 5% бар’єр партії Наталії Королевської і ВО Свобода.

tsn.ua