Литвин підписав мовний закон

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин заявляє, що змушений підписати мовний закон.

Як передає кореспондент УНІАН, про це В.Литвин заявив сьогодні під час прес-конференції після ХІІ з’їзду Народної партії. Спікер зауважив, що змушений буде це зробити, оскільки згідно з Конституцією України та Регламентом ВР, його поправки до мовного закону були відхилені.

«Якщо брати Конституцію та Регламент, у голови Верховної Ради тільки зобов’язання є, а прав жодних немає», – сказав В.Литвин.

Він наголосив, що фактично шлях для підписання закону відкрив розгляд 4 проектів постанов, якими пропонувалося відхилити мовний закон, однак це не було підтримано. Крім того, В.Литвин висловив жаль, що ніхто з депутатів не прочитав його поправки до мовного закону.

«Якщо жодна пропозиція спікера не прийнята, то він негайно зобов’язаний підписати поданий йому на підпис закон», – сказав В.Литвин.

При цьому він додав, що закон буде підписаний найближчим часом. Голова ВР також зауважив, що мав не одну розмову з Президентом України Віктором Януковичем щодо мовного закону. В.Литвин, зокрема, запропонував ухвалити на наступній сесії загальнодержавну програму з розвитку української мови як єдиної державної з відповідним бюджетним фінансуванням.

Крім того, додав спікер, вчора він зареєстрував у парламенті проект закону про порядок застосування мов в Україні. В.Литвин також повідомив, що всі свої пропозиції направив Президенту України. «Вчора я направив Президенту своє звернення, і після цього треба, очевидно, приймати рішення щодо мовного закону», – сказав В.Литвин.

unian.ua