На Землі очікують сторічну мегазасуху

За прогнозами вчених, засуха триватиме на Землі близько сотні років Американські вчені зробили прогноз, що для Земля масштабні засухи можуть стати звичайним явищем.

Під час засухи, що сталася у 2000-2004 роках в західній частині Північної Америки, зв’язування вуглецю в атмосфері скоротилося вдвічі. За цей період, як констатують вчені, різко знизилася врожайність, а також пересохли річки.

“Це величезне падіння. І якщо глобальні викиди парникових газів не припиняться, майбутнє буде ще гіршим”, – заявив співробітник університету Орегона Беверлі Лоу.

За його словами, дослідивши річні кільця дерев, подібні засухи також відбувалися в 977 – 981 та 1146 – 1151 рр.. Однак засуха на початку цього століття, додає він, відрізнялася тим, що припала на відносно дощовий період. І якщо погодні умови погіршаться, то XXI в увійде в історію як епоха “мегазасухи”.

“Цей період може тривати 80 – 95 років і буде супроводжуватися рекордно низьким рівнем опадів”, – говорить Лоу.

Дослідники попереджають, що подібні кліматичні зміни обернуться серйозними екологічними наслідками. Як правило, в атмосферу потрапляє близько 30% викидів від спалювання викопних видів палива. Однак мала кількість опадів і засуха приведуть до того, що природні поглиначі вуглецю зникнуть, що прискорить глобальне потепління і завдасть шкоди екосистемам.

“Кількість стихійних лих збільшиться. Вони можуть серйозно нашкодити екосистемі, знищити ліси. У деяких регіонах на зміну лісам прийдуть чагарники і луки”, – додав Лоу.

Зазначимо, раніше експерти ООН попереджали, що людству доведеться зіткнутися з руйнівними дощами і найсильнішої засухою. Якщо зараз катастрофічні зливи трапляються раз на 20 років, то до кінця століття вони будуть відбуватися кожні п’ять років і супроводжуватися руйнівними ураганами.

tsn.ua