Боржавську вузькоколійку треба рятувати всім світом

Черговий виток довгої історії навколо Боржавської вузькоколійки розгорнувся в четвер. Фірма з Луганська взялася демонтувати на металобрухт 15 кілометрів вузькоколійної залізничної дороги між селами Приборжавське та Кушниця Іршавського району.

Вони були продані відділенням Фонду державного майна України Закарпатській області, – про це повідомив голова Іршавської районної ради Станіслав Сухан. Голова зауважив, що сьогодні сам зініціював прес-конференцію, бо сподівається, що завдяки розголосу ця справа не дійде до свого брутального завершення.

Люди, свого часу, за власні кошти побудували цю дорогу у складчину, а зараз її руйнують чужі люди. Рейки зрізають, скидають на узбіччя, а під вечір беруться вивозити. «Ми нікому не дамо зруйнувати вузькоколійку, – відзначив Станіслав Сухан, – і на такій позиції стоять усі 52 депутати Іршавської районної ради».

Згідно останнього рішення Львівського апеляційного Суду, усі позови районної ради до Фонду держмайна відхилені. «Ми зверталися до прокуратури з проханням вияснити чи не втрачає держава кошти на цій оборудці», – зазначив голова райради, – але, на жаль, відповіді так і не отримали».

Нагадаємо, РВ ФДМУ у Закарпатській області інформувала, що «приватизація частини вузькоколійки між селами Приборжавське та Кушниця принесла у бюджет більше 410 тисяч гривень, крім того, до державного бюджету перераховано майже 130 тис. грн., відшкодованих АТЗТ «Довжанський лісокомбінат» збитків, заподіяних неналежним утриманням державного майна».

За словами Станіслава Сухана вони не проти, аби вузькоколійну дорогу передали у комунальну власність, під управління і контроль місцевої громади. І хоча представники Львівської залізниці підрахували, що на її утримання потрібно 5-6 мільйонів на рік, що є великою сумою для дотаційного району, тож звісно потрібна буде державна підтримка, – їх обов’язок знайти інвесторів та частину коштів для того, аби залізниця продовжила своє життя.

uzhgorod.in