Українців чекає справжня податкова революція

У липні в Міністерстві фінансів відбулася спільна з Державною податковою службою презентація принципово нових для української економіки і громадськості змін до системи оподаткування. Пропоновані нововведення – феноменальні для нашої країни – такого українська фінансова система ще не знала.

“Ці зміни реанімують стимулюючу функцію податків та сприятимуть усуненню структурних диспропорцій в економіці. Це буде досягнуто загалом за рахунок зниження діючих ставок основних податків. Так, ставка податку на додану вартість з 20% знизиться до 7-12%., єдиний соціальний внесок – з 37-49% до 15%, податок на доходи фізичних осіб з 15-17% до 10% з паралельним впровадженням прогресивної шкали”, – пояснив заступник Голови ДПС України Андрій Ігнатов.

Втім, поки даний документ тільки отримав статус законопроекту, а це значить, що інформація, яка у ньому міститься може бути в процесі доопрацювання змінена.

Благі наміри

Найголовніше питання документа – реформування ПДВ. Зокрема, саме цей податок ініціатори законопроекту планують змінити в першу чергу: замість 20% ставки буде стягуватися 12% – при імпорті для усіх видів послуг і галузей, які відносяться до природних монополій, і до 7% – при внутрішніх операціях.

“Більш висока ставка “імпортного” ПДВ може спричинити проблеми із СОТ, оскільки згідно з Генеральною угодою з тарифів і торгівлі внутрішні податки не повинні застосовуватися до імпортних товарів таким чином, щоб створювати захист для національного виробника. А різниця у ставках призведе саме до збільшення податкового навантаження на імпортну продукцію та необхідності виплати компенсації іншим країнам — членам СОТ, яких, за даними на лютий 2011 р., налічується 153″ – поясняють в ДПС.

А щоб компенсувати недоодержання податкових надходжень, пов’язаних зі зменшенням ПДВ – податківці планують ввести податок з обороту в розмірі 2,5% при зниженні через півроку до 2%. За попередніми розрахунками, введення податку з обороту за внутрішніми операціями може принести до бюджету близько 36 млрд. грн., за експортними — майже 18 млрд. грн. Ще 24,5 млрд. грн., вважають податківці, буде зекономлено за рахунок бюджетного відшкодування ПДВ.

Реформування не торкнеться податку на прибуток, проте всі пільги щодо нього також запропоновано скасувати. А це — ще додатковий плюс до бюджету (понад 3,1 млрд. грн.). “Розрахунок втрат і приросту виконано прямим підрахунком, тобто без урахування змін обсягу і структури ВВП. Такий підхід є виправданим для прогнозування дохідної частини бюджету в 2012 і 2013 рр. При цьому всі розрахунки виконано за песимістичним сценарієм”, — зазначається в обґрунтуванні документа про зміни у податковій сфері.

Надалі вже з 2014 р. у ДПС очікують, що реформа ПДВ на 80% зменшить тіньовий сектор економіки за допомогою податкових оптимізаторів. Тому приріст надходжень до бюджету за рахунок різкого зростання частини доданої в вартості може сягнути близько 40 млрд. грн. на рік. Взагалі, за оцінками податківців, обсяг тіньової економіки України становить 350 млрд. грн. на рік.

Міфи та реальність

Втім, поки що запропоновані зміни в головній артерії державних фінансів викликають ентузіазм тільки у податківців і чиновників. Експерти і самі бізнесмени оцінюють запропоновані нововведення вкрай стримано і обережно. Наприклад, законопроект містить норми про повернення до відшкодування ПДВ – облігаціями. Вони будуть випущені на суму податку за період до 1 січня 2013 року. “Це може породити таку ж корупційну схему, як і повернення ПДВ” – вважає один з бізнесменів, що займається експортом зерна.

Втім, у прес-службі ДПС запевнили, що поки приводу для занепокоєння немає – облігації – лише один з варіантів повернення податку, і застосовуватиметься лише за згодою підприємств. Викликає питання і введення податку з обороту. На думку Леоніда Козаченко, голови ради підприємців при Кабінеті міністрів, такий податок не буде ефективний, оскільки в результаті податкове навантаження на бізнес збільшиться – крім ПДВ, податку з прибутку з’явиться і податок з обороту.

“Це призведе до зайвої бюрократії для підприємців та зайвої роботи податкових органів – адже їм потрібно буде проконтролювати сплату ще одного податку підприємствами. Це буде складно зробити “, – вважає юрист Лев Пащенко.

Аналогічної думки дотримується і президент Американської торгової палати Хорхе Зукоскі – він вважає, що паралельне адміністрування ПДВ та податку з обороту ускладнює фіскальну систему і, незважаючи на зниження ставки ПДВ, негативно вплине на бізнес. До того ж, з податку з обороту будуть авансові платежі. Крім того, бізнес буде нести втрати і при сплаті збору в 3% при купівлі безготівкової валюти. Побоюються експерти і різних маніпуляцій, які пов’язані зі зниженням ПДВ.

“Є питання щодо зниження ПДВ для природних монополій – водоканалів, теплових мереж, постачальників електрики, газовиків … Тільки уявіть собі які рахунки буду висилати вам ті ж монополісти у ЖКГ, адже вони зацікавлені в зменшенні ПДВ”, – переконаний член робочої групи з питань ЖКГ, що побажав зберегти анонімність.

За його словами, підприємства ЖКГ заради зменшення ПДВ можуть піти на зловживання – завищувати обсяги поставок своїх послуг. “Монополістів в ЖКГ вкрай складно проконтролювати – там дуже старі інженерні комунікації, аудит не проводився, реальних втрат не знає ніхто, тому тут можуть бути будь-які маніпуляції”, – розмірковує експерт.

Зарплати відбілять?

Тим не менше, у запронованих змінах експерти знаходять і плюси. Наприклад, суттєві поправки до оподаткування праці допоможуть легалізувати зарплати. Нагадаємо, пропонується скоротити ставку нарахувань на фонд оплати праці з існуючих 32,6-49,7 до 15% – з роботодавця, 3,6% – з працівника з пропонованим розподілом ставки єдиного соціального внеску між роботодавцем (50%) і працівником ( 50%) (15% + 3,6%) / 2).

Іншими словами, роботодавцям пропонується відносити на собівартість продукції не 32,6% від Фонду оплати праці, а 9,3%. “Зменшення податкового навантаження на оплату праці буде стимулювати бізнес позбавлятися від практики чорних зарплат. Можливо, бізнес навіть перейде на повністю білі схеми”, – говорить Лев Пащенко.

Правда, поки юрист зазначає – це всього лише припущення. Остаточні висновки можна буде робити, коли документ буде повністю допрацьований. А ось зернотрейдер, з яким довелося поговорити ТСН.ua, вважає, що змусити бізнес в Україні працювати “по-білому” буде вкрай важко.

“Частково все, що зараз відбувається – це спроба сподобатися електорату напередодні виборів. Тому, я б не став вірити на слово нашим чиновникам зараз. Але навіть якщо податківці знизять податкове навантаження, в тому числі і на оплату праці, бізнес навряд чи ризикне показати все перед фіскальними органами. Занадто велика у наших підприємців недовіра до державної системи” – резюмує аграрій.

Світлана Єрьоміна

tsn.ua