Більшість українців спокійно ставляться до того, що роботодавець за ними стежить

60% українців, які працюють в офісі, вважають стеження на робочому місці нормальним явищем.

Такі дані були отримані в результаті дослідження, проведеного міжнародним кадровим порталом hh.ua. Лише 30% опитаних можуть з упевненістю сказати, що зараз за ними не стежать, не читають їхнє листування і не дивляться комп’ютер. Майже половина (43%) впевнені у тому, що стеження на роботі є, а чверть не можуть сказати нічого напевне.

Незважаючи на таку обізнаність, через стеження в офісі кожен третій працівник мав неприємності. Найчастіше вони були пов’язані з тим, що роботодавець “засікав” співробітника на сайтах з пошуку роботи – 31%, заставав за “бесідами з друзями” – 39%, використовував службовий інтернет в особистих цілях – 13%, писав неприємні речі про компанію и людей, які в ній працюють, в особистому листуванні з друзями – 6%.

У більшості випадків серйозних наслідків не було: звільнитися довелося лише 12% з тих, кого спіймали за неслужбовою діяльністю. В інших випадках роботодавець проводив виховні бесіди (50%), урізав премії (16%) або штрафував (7%), закривав доступ до соцмереж і сайтів з пошуку роботи (7%). До того ж чверть респондентів точно знають, що начальство переглядає їхні сторінки в соціальних мережах, а кожен третій (34%) хоча і не впевнений, але підозрює, що так і є.

При цьому майже кожен третій взагалі нічого не приховує від роботодавця – 23% ,тому що приховувати немає чого, а 10% тому, що їм взагалі все одно, що буде думати про них їх наймач. Реагують на “великого брата” в офісі респонденти досить спокійно. Тільки 6% готові відстоювати свої права в суді, якщо буде виявлено порушення їх прав на приватне життя, ще 20% подумають над звільненням, 14% спробують вирішити ситуацію “миром” на робочому місці.

Але більшість респондентів (60%) вважають таку ситуацію нормальною політикою захисту інтересів. Однак найбільш неприємним ефектом спостереження за персоналом є емоційний дискомфорт співробітників. Саме відчуття, що за тобою стежать, найбільше тисне на респондентів. Не подобаються опитаним також камери стеження і турнікети, які фіксують час приходу і відходу, та й системи обліку робочого часу особливої радості не викликають. Тільки 17% сказали про те, що стеження не відчувають, і воно їх не напружує.

Дані були отримані в результаті опитування зареєстрованих користувачів сайту hh.ua. В опитуванні брали участь 1408 респондентів з різних регіонів України.

tsn.ua